Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Bombardování džihádistů: Do kokpitu usedli saúdský princ i žena-pilotka

Autor: ČTK, simao - 
26. září 2014
10:45

Nálety na pozice radikálů z Islámského státu pokračují. Přidávají se k němu navíc další státy. Saúdská Arábie neváhala a vyslala do boje dokonce prince - Chálida ve stíhačce F-15. Spojené arabské emiráty pak vyslaly pětatřicetiletou Mariam. Útočí mj. na ropné rafinerie. Ty totiž vydělávají v Sýrii džihádistům 2 miliony dolarů denně!

Princ Chálid je synem korunního prince a následovníka trůnu Salmána ibn Abdal Azíze Saúda. Chálidovu fotografii ve stíhacím letounu F-15 zveřejnila přímo vláda Saúdské Arábie. Chálid prý pilotoval jedno ze čtyř letadel, které země vyslala nad Sýrii.

Jak poznamenal britský deník The Daily Telegraph, zveřejnění účasti prince Chálida má nejspíš vyslat dvojí vzkaz: zaprvé, že Saúdská Arábie je opravdu odhodlaná bojovat proti extremistům, a zadruhé, že islamisté z hnutí Islámský stát jsou považováni za nepřátele království.

Na islamisty útočí i pilotka Mariam

Na náletech se podílí koalice tvořená USA a jejich arabskými spojenci Jordánskem, Katarem, Bahrajnem, Saúdskou Arábii a Spojenými arabskými emiráty. O účasti na leteckých úderech dnes navíc bude hlasovat na mimořádné schůzi britský parlament. I Brity žene do boje touha po pomstě a obava z dalších kroků radikálů - extremisté z Islámského státu v polovině září zveřejnili video, na němž usmrtili britského humanitárního pracovníka Davida Hainese. Navíc pohrozili, že další obětí bude jeho v Sýrii zajatý krajan.

Bombardování pozic islamistů se již účastní také první žena-pilotka stíhačky Mariam Al Mansouri (35) ze Spojených arabských emirátů (SAE). Mariam dokončila školu v roce 2007 a je pilotkou bojového letounu F-16. Její účast na útocích vyvolala velké diskuze na sociálních sítích, někteří byli nadšení, stoupenci islamistů ale její jednání odsoudili.

Nálety na rafinerie: Islamistům vydělávají až 2 miliony dolarů denně

Nové letecké údery prý v noci na dnešek zasáhly základny a pozice islamistů v okolí města Majadín ve východosyrské provincii Dajr az-Zaur u hranic s Irákem. Terčem úderů bylo prý velitelství radikálů ve městě Majadín a rovněž nejméně dvě rafinerie nacházející se ve stejné provincii. Tyto modulární rafinerie se přitom skládají z modulů, které je možné přemísťovat a rychle zprovoznit. V syrských podmínkách mohou rafinerie extremistům vydělávat až dva miliony dolarů denně v příjmech z ropy.

Američané zveřejnili snímky bombardování pozic a ropných společností islamistů v Iráku a Sýrii Američané zveřejnili snímky bombardování pozic a ropných společností islamistů v Iráku a Sýrii | Reuters

gogo ( 26. září 2014 21:45 )

Máš hochu pravdu, ale nevím, kdo z diskutujících ovcí, papoušků a adolescentů Tě pochopí..

gogo ( 26. září 2014 21:42 )

V té době milé dítě se svět teprve vzpamatovával z druhé světové války, Tví rodiče ještě nebyli na světě a Amerika byla ještě zcela jinou zemí, než je dnes. Ale tomu Ty nemůžeš rozumět. Rudé právo v té době psalo o válce v Koreji. To, jak se budou chovat Američané za šedesát let, by tenkrát nikdo nevěřil...

gogo ( 26. září 2014 21:38 )

Tebe již chlapče asi také trefili....

alex0800 ( 26. září 2014 15:13 )

Proč bombardují své "teroristy"? Aha, teráči už vraždí civilisty jinde, ale... Je to vtipná hra na poblouznění ovčanů.. Jen se podívejme na Hitlerovi, pardon, Obamovi spojence v boji s "terorismem" Tak Tito lidé budou za nedlouho vysílat vrahy na území Evropy, aby nám zatnuli také tipec.. Už se těšíme. Díky Baráku Obavo, loutko WallStreet a Banksterů, tedy elity 13 rodin.. Snad jednou i ty budeš litovat svých hříchů, které stáli životy milionu nevinných civilistů jen za doby tvého diktátorského mandátu;-) Vše pod klasickou lží Boje s terorismem.. Pokud chtějí bojovat se skutečným terorismem, měli by se sami pozavírat do klecí na doživotí.. GOOGLE: "200 let terorismu USA" jen hledejte a pochopíte, kdo je skutečný terorista;-) Prý země svobody a demokracie Spíše země totalitní diktatury a zastrašování vlastních občanů, nemluvě o vraždění občanů jiných států. Samozvaný luciferiánský stát útočí a národy mu tleskají, dokud nejsou samy bombardovány.. Pročpak asi US poradci hovoří o Apokalypse..? Oni vědí, proč drží krachující Řecko i proč vytvářejí krachující Ukrajinu vyhlazující rusky mluvící Ukrajince podle přání vražedkyně Tymošenkové viz starší telefonický rozhovor o atomovce na 8 milionů rusky hovořících ukrajinců.. . . OVČANÉ, NEVĚŘTE PLACENÝM MÉDIÍM VE FORMĚ PROPAGANDY, ALE HLEDEJTE INFORMACE I U NEZÁVISLÝCH ZPARVODAJCŮ, NEBOŤ JE DOSTATEK LIDÍ, KTEŘÍ SI JSOU VĚDOMI, ŽE BEZ PRAVDY SE NIKAM NEDOSTANEME A ZŮSTANEME FINANČNÍMI OTROKY CELOSVĚTOVÉ DIKTATURY VIZ ORWELLŮV ROMÁN 1984..

1nostradamus1 ( 26. září 2014 14:25 )

správně, likvidovat oko, i bez mrknutí

Zobrazit celou diskusi