Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Svět na křižovatce velké války: Islámský stát musí být zničen, tvrdí Obama

Autor: ČTK, simao - 
25. září 2014
00:17

Dramatickou výzvu k likvidaci teroristů z Islámského státu přednesl ve středu z tribuny OSN americký prezident Barack Obama. "Islámský stát musí být oslaben a zničen," burcoval. Rada bezpečnosti OSN následně schválila rezoluci, odsuzující extremismus.  

Svět je podle Obamy "na křižovatce míru a války" a síť smrti, kterou reprezentuje Islámský stát, musí být zničena. "Vyzývám svět, aby se k našemu úsilí připojil. Ti, kdo se spojili s Islámským státem, by měli opustit bojiště, dokud je čas. Před hrozbami neustoupíme," řekl prezident.

USA podle něj nemají v úmyslu okupovat žádnou cizí zemi, ale budou podporovat Iráčany a Syřany v boji za obnovu kontroly jejich území. Na kterém se rozpíná Islámský stát s desítkami tisíc bojovníků - dříve označovaných také jako jednotky ISIL či ISIS.

Obama však upozornil, že za likvidaci extremismu jsou zodpovědné i další státy Blízkého východu. Ty mají odmítnutí sektářství a extremismu jako "generační úkol". "Žádná vnější síla nemůže změnit stav srdce a mysli," upozornil Obama. "Je čas, aby svět a zejména muslimské komunity výslovně, hlasitě a důsledně odmítly ideologii Al-Káidy a Islámského státu," myslí si Obama. 

Američané pokračovali v náletech na radikály

Zatímco Obama řečnil, vojáci USA pokračovali v náletech na pozice Islámského státu. Do útoků se zapojily stíhačky i bombardéry a všechny stroje se bezpečně vrátily, citovala agentura Reuters z prohlášení velitelství ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku (CENTCOM).

Během náletů armáda údajně zneškodnila dva obrněné vozy, osm dalších vozidel, úkryt zbraní a několik dalších cílů. Podle Reuters útokům USA v Sýrii podlehl mimo jiné vůdce radikální skupiny Chorásán Muhsín Fadlí. "Máme tu druhý den (náletů) a bude i třetí a čtvrtý," uvedl v rozhovoru pro CNN John Kerry.

Ve středu večer pak Rada bezpečnosti OSN jednomyslně schválila rezoluci, která vyzývá světové společenství k zablokování účasti zahraničních extremistů v konfliktech. Podpořilo ji i Rusko, ačkoli předtím ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov znovu odsoudil letecké údery USA v Sýrii.

uroboross ( 25. září 2014 19:43 )

Islámský teroristi si ani nic jiného nezaslouží!!!

marais ( 25. září 2014 10:25 )

prosím tě, kdo vyzbrojil IS? Vždyt mají americké zbraně!

marais ( 25. září 2014 10:24 )

a kdo rozvařil arabský svět????????Kdo vyzbrojuje ty islamisty?Sorry, ale všude mají západu plné zuby...

marais ( 25. září 2014 10:21 )

To se jim to bombarduje území Asáda, že? Nejdříve islamisty vyzbrojí proti Asadovi a teď celá oblast zbombarduje ... co je tohle za politiku?

borka30 ( 25. září 2014 09:33 )

a proto nejvíce bombardují jiné země.

Zobrazit celou diskusi