Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čech zachytil volání o pomoc: Z českého obýváku pomohl lodi v Tichém oceánu!

Autor: Kateřina Moravcová - 
23. září 2014
18:39

Klasická scéna z amerického filmu! Ztroskotaná loď v Tichém oceánu a její zoufalý kapitán vysílá poslední možnost záchrany, SOS. Nikdo se neozývá. Pomoc nepřichází. Až najednou…Vášnivý radioamatér Pavel Kačérek (69) z Nejdku na Karlovarsku jeho nouzové volání na svém přístroji zaznamená a pomoc přivolá…

Pan Pavel Kačérek se radiové komunikaci věnuje téměř celý život. „Přes 20 let jsem pracoval jako radiodůstojník na nákladních lodích. Antény a vysílačky jsme s manželkou měli doma dřív než židle a stůl,“ směje se.

A právě jeho záliba snad nyní pomohla zachránit lidský život. „V pondělí kolem 9 hodiny ráno jsem krátce po spojení s jednou australskou stanicí zaslechl signál SOS. A chvíli jsem poslouchal. SOS se ale stále opakovalo. Jenže stále nebylo moc znatelné, odkud signál pochází, z jaké zeměpisné šířky a délky,“ vypráví radioamatér.

Ten nakonec o svém zjištění informoval policii. „Operační důstojník ihned předal zprávu policejnímu prezidiu, jehož cestou byla celá událost přenechána japonskému Interpolu,“ říká policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Video Radioamatér Pavel Kačérek zachytil na své vysílačce nouzové volání SOS - Blesk - Kateřina Moravcová
Video se připravuje ...

„Na tuto událost jsme zatím žádnou zpětnou reakci neobdrželi,“ dodal Josef Bocán z policejního prezídia. Pan Pavel si myslí, že v nesnázi byla zřejmě menší loď. Ty velké totiž mají moderní záchranné systémy. „Sám jsem zvědavý, jak to dopadne. Jsem v kontaktu s japonskou ambasádou, která mi před chvíli poslala email, že do vzduchu vyrazily pátrací letouny. Snad pomoc přijde včas,“ doufá ve šťastný konec pan Pavel.

podlesni ( 23. září 2014 23:49 )

Jistá podobnost tu bezesporu je....

marmaris ( 23. září 2014 23:40 )

Borec!

ninunka ( 23. září 2014 22:20 )

vidím dobře?

japos22 ( 23. září 2014 20:51 )

ninga ( 23. září 2014 20:40 )

https://www.youtube.com/watch?v=0MUsVcYhERY )))))))

Zobrazit celou diskusi