Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pozor na otravy z hub: Bedle červenající mohou zabíjet!

Autor: senf - 
21. srpna 2014
07:36

Do lesa v těchto dnech vyrážejí všichni, kteří milují sběr hřibů. Zatímco některé houby jsou vhodné jak pro sušení, tak pro vaření, na některé bychom si měli dávat velký pozor. To je právě případ bedlí, které se pomalinku klubou na svět.

Spolu s bedlí vysokou nyní vyrůstá další její nejhojnější druh – bedle červenající. Tato bedle je však velmi těžce stravitelná a pro lidi s horším trávením může způsobovat nemalé problémy. Navíc je zde vysoké riziko otravy. Bedla červenající byla dříve považována za jedlou, dnes však spousta odborníků její sběr nedoporučuje.

Pro řadu lidí je tato houba pochoutkou, avšak mykologové varují: „Pozor na bedly červenající, které lidé sbírají v oblastech, kde ovzduší obsahuje těžké látky a kovy. Ty totiž do sebe bedly nasávají.“ Může tak dojít k otravám.

Dalším problémem tohoto druhu bedly je, že se dělí na lesní a zahradní. A zatímco lesní je víceméně bezproblémová, ta zahradní je jedovatá. Nejjednodušším způsobem, jak předejít otravám, je podle odborníků nesbírat hřiby a houby, které neznáme a držet se pouze těch, které nám v minulosti nikterak neublížily.

naidka ( 21. srpna 2014 16:01 )

no, je fakt, že na ten pecen chleba bych tě netipovala. Žampiony sbírám, jsou dobré pod maso nebo zapečené na způsob šunkofleků, kdy místo uzeného masa dám žampáně orestované s trochou uzeného bůčku , aby to nebylo tak jalové; to víš, jsem z Moravy . Nechci způsobit zdejším modelkám újmu na zdraví, tak toho radši nechám.

naidka ( 21. srpna 2014 13:35 )

masák je muchomůrka růžovka a chutná doopravdy jako maso. Pokud ke smaženým masákům nepozřeš pecen chleba, dají se jíst jenom s rajčaty ve větším než mírném množství . Ovšem nezaměnit s muchomůrkou tygrovanou je dost podobná i dost jedovatá a roste potfora na jednom place s masáky.

naidka ( 21. srpna 2014 13:21 )

na omáčku dávám pravé hřiby, nejlépe kováře, bedla na kousíčky je dobrá do karbanátků nebo na škvarky.

naidka ( 21. srpna 2014 13:18 )

já dávám všechno mrazit, letos celý rok nic nebylo a po těch deštích houby vyskákaly jak nadržené . Já mám nejradši masáky - budu muset přibrousit kosu, co jich letos je.

japos22 ( 21. srpna 2014 13:11 )

Musí se to pak dobře povařit a na malé kousíčky, dávám to pak do omáčky Mňam

Zobrazit celou diskusi