Pozor na otravy z hub: Bedle červenající mohou zabíjet!
Do lesa v těchto dnech vyrážejí všichni, kteří milují sběr hřibů. Zatímco některé houby jsou vhodné jak pro sušení, tak pro vaření, na některé bychom si měli dávat velký pozor. To je právě případ bedlí, které se pomalinku klubou na svět.
Spolu s bedlí vysokou nyní vyrůstá další její nejhojnější druh – bedle červenající. Tato bedle je však velmi těžce stravitelná a pro lidi s horším trávením může způsobovat nemalé problémy. Navíc je zde vysoké riziko otravy. Bedla červenající byla dříve považována za jedlou, dnes však spousta odborníků její sběr nedoporučuje.
Pro řadu lidí je tato houba pochoutkou, avšak mykologové varují: „Pozor na bedly červenající, které lidé sbírají v oblastech, kde ovzduší obsahuje těžké látky a kovy. Ty totiž do sebe bedly nasávají.“ Může tak dojít k otravám.
Dalším problémem tohoto druhu bedly je, že se dělí na lesní a zahradní. A zatímco lesní je víceméně bezproblémová, ta zahradní je jedovatá. Nejjednodušším způsobem, jak předejít otravám, je podle odborníků nesbírat hřiby a houby, které neznáme a držet se pouze těch, které nám v minulosti nikterak neublížily.
no, je fakt, že na ten pecen chleba bych tě netipovala. Žampiony sbírám, jsou dobré pod maso nebo zapečené na způsob šunkofleků, kdy místo uzeného masa dám žampáně orestované s trochou uzeného bůčku , aby to nebylo tak jalové; to víš, jsem z Moravy . Nechci způsobit zdejším modelkám újmu na zdraví, tak toho radši nechám.