Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na poli hnijí po tunách české papriky a v obchodech kupujeme maďarské a holandské

Autor: dce - 
14. srpna 2014
12:44

Zoufalí čeští zemědělci musí vyhazovat stovky tun svých těžce a poctivě vypěstovaných paprik. Důvod? Obchodní řetězce totiž nepochopitelně nakupují produkty z Maďarska a Holandska. A krásná česká zelenina teď jen hnije na poli. V době, kdy Češi potřebují každou korunu, je to o to horší....

Češi čím dal častěji požadují české potraviny a výrobky. V obchodech kontrolujeme etikety a vybíráme si. Chceme místní zeleninu a ovoce a ne předražené produkty z dovozu. Přesto na polích na jižní Moravě hnijí tuny paprik. Šílený objev provedla Česká televize v druhém srpnovém týdnu. 

Důvodem, proč tady na poli vidíme hnijící papriky, je, že ve spoustě našich řetězců jsou dovozové papriky, i když by mohli prodávat papriky z naší produkce," stěžoval si pěstitel Tomáš Zoufalý. „I kdyby to bylo jen deset korun za kilo, tak to jsou čtyři miliony. Letos je ten problém asi největší, jaký doposud byl," dodal. 

Sklizně vrcholí, výběr sezónní zeleniny a ovoce je veliký. Přesto na pultech našich obchodů najdeme potraviny z dovozu. A tak jako čeští výrobci před lety vylévali mléko, jsou dnes pěstitelé přinuceni zeleninu vyvážet na pole. Jen v Dolních Kounicích shnilo 400 tun paprik.

Se značnými problémy se tak potýká nejeden zemědělec. Pro zeleninu, kterou vypěstovali, nemají kupce. A to ani v případě, že by šli hluboko pod cenu produktů. Obchodní řetězce mají své dodavatele ze zahraničí, například z Maďarska a Holandska, kteří jim zeleninu dodávají celoročně. Tedy i v období, kdy je zelenina dostupná u nás. To se dříve nestávalo.

Proč tomu tedy tak je nyní? Mluvčí jednoho z největších obchodních řetězců se hájí obchodním tajemstvím. „Ovoce a zeleninu, které se pěstují v České republice, odebíráme od českých producentů,“ dodává. Zemědělci v reakci na malý odbyt zvažují snížení produkce až o 30 %. Je to pochopitelné; proč by něco pěstovali jen proto, aby to zase vyhodili? Mezi spotřebiteli by papriky své zájemce ale určitě našly, zvlášť, kdyby si lidé uvědomili, že nás v obchodech krmí drahou zeleninou z dovozu! A když ne u nás, určitě v zemích, kde lidé umírají hlady!

stekavka ( 16. srpna 2014 15:12 )

Levné?Snad předražené a nežratelné,jsou to akorát vyhozené peníze,ale hlavně,že jsou plné regály.

stekavka ( 16. srpna 2014 15:05 )

špekáčky,turisťák,vážená majonéza,gothaj nebo český,to se dalo jíst.Ten,kdo pomlouvá dřívější výrobky je debil,protože nic z toho nejedl.Zná jenom ty dnešní sra-čky ze kterých je člověku na blití.

abvydavatelstvi ( 16. srpna 2014 11:45 )

abvydavatelstvi ( 16. srpna 2014 11:44 )

Aby jednou to jídlo nechybělo, když se s ním teď v posledních letech tak plytva...!!!

koko61 ( 16. srpna 2014 11:40 )

Zobrazit celou diskusi