Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak zbohatnout na houbách: Výkupny nabízejí až 2 tisíce za kilo!

Autor: Lucie Bryndová - 
13. srpna 2014
05:16

Jste vášnivými houbaři, rádi chodíte do lesa na procházku, pokaždé se vracíte s plnými košíky, už jste houby rozdali po všech příbuzných a přátelích, usušili, naložili a máte jich pořád dost? Na sbírání hub se dá slušně vydělat! Platí zde ale přísné podmínky.

Zájem výkupen je zejména o lišky, teď je jejich sezona. Vykupují se také hřiby, křemenáče, ryzce nebo kozáky. Mnohé výkupny ovšem nechtějí houbové směsi. Za 1 kg čerstvých hub vám zaplatí 30 – 600 Kč. Pokud budete houby sušit, za 1 kg si můžete vydělat více, ceny se pohybují v řádech stovek, u vzácných hub i tisíců korun. Hodnotu hub na českém trhu ovlivňují zejména zahraniční trhy, proto jsou jejich ceny velice nestabilní. Záleží také na období, jiné ceny jsou na začátku a konci sezony.

Čerstvé houby

Pokud nejedete z lesa rovnou do výkupny, uložte houby maximálně na 8 hodin do ledničky nebo do temna a chladu. Nikdy na sebe nedávejte více, než dvě řady hub, zničili byste tak spodní vrstvu. Cena za kilogram se stanovuje na daný týden, někdy se ale může změnit ze dne na den.

Sušené houby

Při výkupu se dbá zejména na kvalitu, zpracování a skladování. Houby nesmí být červivé, plesnivé, připálené a při zmáčknutí musí praskat. Dosušte je v troubě, zničí se tím zárodky hmyzu!

Daní se houby?!

„Až po překročení hranice 30 000 Kč za rok je nutné podat daňové přiznání a příjmy zdanit jako ostatní příjmy,“ uvedla Blanka Štarmanová, poradkyně ze společnosti TaxVision.

17 tisíc za vaše úlovky!

Pokud rádi sbíráte houby a svoje úlovky si fotíte, je tady pro vás super soutěž: NejHoubař 2014! Všechny potřebné informace se dozvíte na adrese www.nejhoubar.cz. Hraje se o 17 tisíc korun v hotovosti a to už stojí za to!

Nejlepší houbové recepty! Nejlepší houbové recepty! | archiv Blesku

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

camse ( 13. srpna 2014 10:28 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé info www.cameso.webnode.cz

evita5555 ( 13. srpna 2014 10:17 )

Naprosto presne. A ešte treba obrať všetky maliny, černice, čučoriedky, jednoducho všetko, čo sa dá zožrať. A zo zvierat sa postupne z bylinožravcov stanú mäsožravce. Ale ľudia im inú možnosť nedávajú.

setroseuros ( 13. srpna 2014 09:29 )

Hlavne vytrhat vse co se da ! Skratka vzit to dennim utokem! A pak se divit a stezovat, ze se hladovi medvedi toulaji po mestech a hrabou v kontajnerech!!!!!

jozefe ( 13. srpna 2014 07:56 )

Třeba okamžitě přivolat branců na vojnu už se to blíží.

zdenek1044 ( 13. srpna 2014 06:08 )

https://www.youtube.com/watch?v=t2kDXtWUPkM

Zobrazit celou diskusi