Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Česku postaví Fejkland za miliardy! Exředitel zoo tají sponzory

Autor: Eva Pospíšilová - 
12. srpna 2014
05:00

Když jinde mohou mít Disneyland nebo Legoland, tak proč by Česko nemohlo mít také svůj vlastní park zábavy. Tak právě touto myšlenkou se teď zabývá exředitel pražské ZOO Petr Fejk (49), který by ho u nás rád vystavěl.

Obdoba světových zábavních parků by podle informací Blesku mohla vyrůst ve středočeských Milovicích. „Můžeme potvrdit, že proběhlo několik jednání s investiční skupinou zastoupenou panem Petrem Fejkem, která v katastru našeho města prověřuje možnost realizace projektu zábavně-poznávacího parku evropské úrovně,“ potvrdil Blesku tamní starosta Lukáš Pilc.

Pro Milovice by podle něj taková atrakce byla jen přínosem. Do města, které je stále vnímáno ve světle bývalé sovětské vojenské posádky, by to totiž přivedlo nejen turisty, ale i strategické investory. „V případě zábavně-poznávacího parku, jenž poptává 50 - 100 hektarů pozemků a počítá s investicí v řádech miliard korun, by Milovice získaly ohromný magnet a zaměstnavatele,“ upřesnil.

Bližší informace o podobě parku, který by se podle informací Blesku měl začít stavět už na podzim, dát ale odmítl. „Nemáme souhlas investorů. Nejde však o Disneyland, nýbrž o originální ryze český koncept se zábavním i poznávacím obsahem,“ uzavřel Pilc.

Tajemný investor

Skoupý na informace je v tuto chvíli i Fejk, od loňského roku předseda představenstva společnosti Park Orbis Pictus. A to navzdory tomu, že ta se už na svých webových stránkách chlubí: „ORBIS je projekt prvního velkého zábavně poznávacího parku v České republice... Mohu pouze potvrdit, že naše společnost rozvíjí projekt vybudování zábavně-poznávacího parku v ČR. V současné době vyjednáváme o umístění projektu, a to v několika lokalitách. Milovice jsou jen jednou z těchto lokalit,“ řekl Blesku.

Jednání jsou podle něj na samém počátku a on proto nechce konečné rozhodnutí o umístění projektu nijak předjímat. Mlčí i o tom, kdo dodá miliardy. „Financování ani případné investory, které jsou mimo jiné předmětem obchodního tajemství, nelze také předjímat,“ dodal Fejk.

Obdobné parky v Evropě

Europa park v Německu

Je tematicky rozdělen na 13 států, v Rusku je např. vesmírná stanice, ve Švýcarsku typická bobová dráha a v Rakousku kanoe na divoké řece.

Disneyland ve Francii

Poblíž Paříže leží na ploše téměř dvou tisíc hektarů zábavní park s atrakcemi postavenými na oblíbených disneyovských postavičkách.

Asterix park ve Francii

Nedaleko od Paříže vládnou atrakcím typicky francouzské postavičky Asterixe a Obelixe. Je tu např. Svět Vikingů, Cesta časem i delfíní show.

Legoland v Německu

Asi 100 km od Mnichova leží park ve stylu kostiček stavebnice lego s obřím hotelem Rytířský hrad. Jsou tu Piráti z Karibiku, safari, dinosauři i rytířský hrad.

Kdo za projektem stojí

Petr Fejk (49)
Výkonný ředitel a hlavní projektový manažer

Bývalý dlouholetý ředitel Zoo Praha (1997-2009), později kritizovaný šéf Českého centra v New Yorku a královsky placený ombudsman Českých drah.

Jiří Rain (49)
Akcionář a člen představenstva

Dlouholetý podnikatel v oblasti potravinářské výroby a realit. Majitel investičního fondu, který se zabývá developerskou činností.

Jan Holásek (41)
Akcionář

Advokát, zakládající partner největší advokátní kanceláře v ČR Havel, Holásek & Parners.

frantaklika ( 12. srpna 2014 22:45 )

tito buzíci jsou velmi nebezpeční pro státní kasu, neboť mají přes anál zaháčkované homosexuální právníky a vždy najdou kličku jak ten stát podojit, je jedno jestli jsou to dráhy, zoo nebo Fejkland. Jediná možnost je pozavírat je mezi homosexuály do Valdic

1946 ( 12. srpna 2014 16:27 )

 Už se rozvedl? měl novou mladou kočičku?

1946 ( 12. srpna 2014 16:23 )

U ČD si pěkně nahrabal za nic, dostal zlatý padák a je rád středem pozornosti / kamer/, tak se ani nedivím, žen se to něčeho takového pustí. 

babapsi ( 12. srpna 2014 15:57 )

byl to kamarád havla, tím je to dáno proč je bohatý, taky se nestyděl vzít místo ombudsmana na Železnicích, s platem půl mega měsíčně, to se to pak buduje, fuj, že se nestydí, ani to místo v ZOO neměl spravedlivé, inu kámoš havla!

ejvm1712 ( 12. srpna 2014 15:46 )

S e r u na Fejkland!

Zobrazit celou diskusi