Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak jít do hospody bez peněz? Plaťte bitcoiny!

Autor: Pavel Schuster - 
28. července 2014
13:09

Heslo „bez peněz do hospody nelez“ se už začíná s příchodem moderní doby pomalu vytrácet. Peníze nahrazují platební karty, takže už ani nemusíte tahat tlustou peněženku. Pomalu se ale začínají vytrácet právě i karty. Do první restaurace v Praze můžete přijít téměř bez ničeho. Stačí vám mobilní telefon, který už se ale stal nedílnou součástí, stejně jako klíče od bytu.

Možná byste čekali, že takhle »moderní« podnik bude umístěný v samotném centru Prahy. Restaurace u 3 Trojek se ale nachází v trochu zapadlé uličce na Žižkově, kam už si cestu našli pravidelní hosté, obyčejný smrtelník ale bude muset nejspíš použít navigaci.

Restaurace je netradiční hned díky několika faktorům. Kromě rostlinami porostlého vchodu vás uvítá cedule s význačným symbolem. Béčko s rysy dolaru ve žlutém kruhu jasně symbolizuje, že tady mít kartu ani peníze u sebe nemusíte. Můžete platit internetovou měnou – Bitcoiny!

První v Praze

V České republice, natož v Praze ale tato metoda příliš rozšířená není. Restaurace u 3 Trojek v Roháčově ulici je první svého druhu. „Přišlo nám to jako něco nového, zajímavého, co tady v Praze nikdo nedělá. Chtěli jsme se trochu otevřít novým technologiím,“ říká Petr Scholz (25), syn majitele restaurace Michala Scholze (53). Jak už to v českých rodinách bývá, je to právě on, kdo moderním technologiím rozumí víc.

Snadno a rychle

Nejen, že se nemusíte tahat s celou peněženkou, ale na snídani, či oběd vyrazit na lehko jen s telefonem, který stejně každému neustále drnčí a má ho tak stále u sebe. Platba je rychlejší a pohodlnější. „A pro spekulanty a obchodníky s měnou to může být i výhodnější,“ dodává Petr. Hodnota Bitcoinu se totiž neustále pohybuje. V restauraci sice zaplatíte podle aktuálního kurzu, ale díky neustále se měnící hodnotě měny můžete i vydělat. Před rokem stál Bitcoin zhruba třetinu.

„Člověku stačí naskenovat v mobilní aplikaci, která je provázaná s vaším Bitcoin účtem, QR kód, který vygeneruji na tabletu, a je zaplaceno. Nepotřebujete kartu, pin kódy,“ popisuje jednoduchost syn majitele. Ani on by to ale nezvládl bez pomoci. V Brně takhle třeba začalo fungovat rychlé občerstvení Subway. „Právě Oldřich Peprla nám s tím hodně pomohl,“ dodal.

Co je Bitcoin a jak ho koupit

Počátek internetové měny Bitcoin se datuje někdy k lednu 2009, kdy jeho hodnota byla prakticky nulová. Postupem času a s nárůstem uživatelů rostla i jeho hodnota. V únoru 2011 se dal jeden Bitcoin koupit za jeden americký dolar, o dva roky později to byl stonásobek. Hodnota ale neustále kolísá. Hlavně kvůli tomu, že za něj nezodpovídá žádný bankovní dům, ale měna žije vlastním životem na internetové síti.

Bitcoiny si můžete zakoupit na internetu a nejjednodušší způsob bude asi přes zprostředkovatele a takzvané internetové peněženky. Do té máte přístup pomocí speciálního klíče. Bez něho se vám do ní nikdo nedostane. Když ho ale ztratíte, tak ani vy. Z toho ale pak můžou mít radost ostatní uživatelé, protože pokud máte v peněžence v přepočtu uložené třeba i miliony korun, už je nikdy neuvidíte.

V Praze a v Česku zároveň začal fungovat první bankomat, ze kterého Bitcoiny můžete vybírat, ale ve kterém je můžete i nakupovat. Funguje jako klasický bankomat. Jenže když na Arbesově náměstí vstoupíte do pobočky a do bankomatu nasypete peníze, vyjede vám lísteček obsahující QR kód a unikátní klíč, který si můžete vložit do své peněženky. I tu si tu ale můžete vytvořit.

georgelawin ( 29. července 2014 15:25 )

http://www.koruna.in

zeusbug ( 28. července 2014 22:41 )

No, je to jen trošku jinak - první na Žižkově ano, v Praze určitě ne. První restaurace a bar, kde přijímají bitcoiny je kousek za Národním divadlem, a to už docela dlouho - bar. No. 7. Ale to nevadí, fandím jak klukům na Žižkově, tak na Praze 1, myslím, že by jim to mohlo časem přinést zajímavé tržby... A pro ty, koho bitcoin opravdu zajímá - stačí se podívat na www.btctip.cz a stáhnout si tam e-book, příručku zadarmo, můžete s bitcoiny rovnou začít, jednoduše.

lunatic ( 28. července 2014 14:09 )

Já bych si,s dovolením,vytvořil nejen peněženku ,ale rovnou i celou hospodu-abych se nemusel oblékat a jít pak až na Žižkov ... a kdybych tam už šel,platil bych zásadně z kradeného telefonu -ovšem,nejdříve bych nějak slušně na okradeném vyzvěděl ,zda je také fandou moderních technologií ... a pakliže ne,tak bych z toho jemu ukradenému telefonu zas jen primitivně volal ... a když by si jej nechal zablokovat,tak bych ho pak musel zahodit,anebo bych si ho vlastně i mohl nechat,kdyby byl esteticky hezký a drahý,napadá mě VERTU ... ten je zas ale těžké ukrást ...

Zobrazit celou diskusi