Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Boje v Gaze pokračují: Hamás odmítl prodloužení příměří a zaútočil na Izrael!

Autor: ČTK, tpk - 
27. července 2014
10:59

Izrael se pokusil prodloužit příměří v pásmu Gazy, hnutí Hamás však odpovědělo raketovým útokem, při němž byl zabit další voják. To pochopitelně vyvolalo odplatu a boje tak začaly nanovo.

Izraelská armáda ukončila humanitární příměří, které mělo platit do dnešní půlnoci. Ohlásila, že vzhledem k pokračujícím raketovým útokům palestinského Hamasu na Izrael obnovuje vojenské operace v Pásmu Gazy. "Vzhledem k nepřetržité raketové palbě Hamasu v době, kdy mělo platit humanitární příměří dohodnuté ve prospěch civilistů v Gaze, armáda v Pásmu Gazy obnovuje letecké, námořní i pozemní operace," oznámila armáda.

Obyvatelé Gazy slyšely krátce po zveřejnění tohoto oznámení palbu ve městě Gaza. Poplašné sirény zněly od rána nad jihoizraelskými městy, jednu z raket vypálenou do centrální části Izraele odrazila protiraketová obrana.

Izraelský bezpečnostní kabinet už dříve souhlasil s prodloužením humanitárního klidu zbraní o další den s tím, že bude dále pokračovat v pátrání po tunelech Hamasu. Tato radikální organizace ale na nové příměří nepřistoupila a obnovila raketovou palbu. O život při ní přišel hned ráno další izraelský voják, jeho dva kolegové zemřeli na zranění utrpěná v minulých dnech.

Armáda tak při operaci, která trvá 20 dní, přišla o 43 vojáků. V Izraeli zemřeli v minulých dnech také tři civilisté, na palestinské straně je podle palestinských zdravotnických zdrojů 1047 mrtvých a rozsáhlé materiální škody. Pro Hamas není přijatelné žádné příměří, které nezaručuje ukončení blokády Pásma. O dalším postupu operace bude dnes znovu jednat izraelský bezpečnostní kabinet.


Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zabibol ( 27. července 2014 14:28 )

Odporní palestinci se chovají stejně jako odporní rusáci. A odporní komunisti-fašisti.

Zobrazit celou diskusi