Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bažíme po smrti a odmítáme příměří, prohlásil šéf Hamásu: V Gaze dalších 43 mrtvých

Autor: dce - 
30. července 2014
10:42

Za pouhé tři týdny již téměř 1300 obětí, 1240 z toho jsou Palestinci. Za poslední noc při izraelských útocích to bylo nejméně 43 Palestinců. Izraelská strana veřejně přiznala cílené útky na radikální islámské enklávy. Ty nejsou připraveny přijmout porážku. Podle slov šéfa Hamásu budou dál bojovat.

Izraelská strana zahájila ofenzivní akci nazvanou Operace ochranné ostří 8. července jako reakci na nález tří mrtvých izraelských mladíků. Izrael z jejich únosu a pozdější vraždy obvinil Hamás, který v současné době vládne pásmu Gazy.

Mír, který v pásmu Gazy a jeho okolí panoval od roku 2009, trval pro tuto oblast až nezvykle dlouho. Vypjatá situace mezi židovskými a muslimskými obyvateli se vyhrotila a během několika dnů stála život téměř 1300 lidí, což je již stejně jako ve válce v Gaze na přelomu roku 2008 a 2009. Předpokládá se, že valná většina obětí jsou tzv. lidské štíty, kterých Palestinci využívají.

Podle Palestinců se izraelské útoky nevyhýbají ničemu – některé z nich byly zacíleny na školy nebo uprchlické tábory! Izraelská strana ale upozorňuje na hlášené výzvy k evakuaci – uprchlíci ale byli ubytováni i v jednom z cílů útoku. Byl toto záměr? Egypt, který odsoudil chování obou stran, se stále snaží vyjednat příměří. Palesinci ale dál vzdorují. „Příměří nenastane, dokud nebude zastavena (izraelská) agrese a zrušena blokáda. Nepřijmeme prozatímní řešení,“ prohlásil velitel ozbrojené skupiny Kásam.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

bezodkladne ( 30. července 2014 19:20 )

čelní představitelé hamásu jsou jistě někde dobře ukryti..A s klidným srdcem umístí zbraně ve školách i v uprchlických táborech.Dokonce jim to vyhovuje,před světem mávají počtem obětí a je to jejich zbraň proti veřejnému mínění.Aby se nemluvilo o tom kdo ostřeloval Izrael,ale zaplavují svět obrázky obětí.Na lidem jim,jako každým teroristům nezáleží.Izrael je v nezáviděníhodné situaci

obluda.pb ( 30. července 2014 14:54 )

Moc se přimlouvám, splňte jim to přání

atakdale ( 30. července 2014 12:43 )

vždyť to dělaj amíci

atakdale ( 30. července 2014 12:42 )

já se jim nedivim kdyby vám na dvůr nastěhoval někdo cizí nějaký cikány a ty by se vám tam začali roztahovat, taky byste se nechovali jinak nejde o fanatismus, ale o americkej výdělek

peterwilliams ( 30. července 2014 12:19 )

liska

Zobrazit celou diskusi