Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Unikátní operace Filipa (16): Umělé srdce dostal poprvé dětský pacient!

V nemocnici v Motole podstoupil operaci srdce dětský pacient
V nemocnici v Motole podstoupil operaci srdce dětský pacient  (Autor: Foto Blesk - Daniel Černovský)
Autor: ČTK - 
19. července 2014
22:02

V nemocnici v Motole dostal mechanické srdce. Filip (16) z Hodonínska podstoupil závažnou a riskantní operaci. V těle má zabudované zařízení, které ho drží při životě. Bál se přitom, že naposledy usne na operačním sále a už se neprobudí...

Umělé srdce dostal poprvé v Česku dětský pacient. Uvedla to dnes televize Nova. Srdeční čerpadlo lékaři z pražské motolské nemocnice voperovali šestnáctiletému chlapci z Hodonínska.

Umělé srdce už v České republice podle televize dostaly desítky lidí, kterým přístroj pomohl nebo pomáhá přežít do doby, než mohou získat biologické srdce od dárce. Chlapec, který dostal umělé srdce, trpěl od narození vážnou srdeční vadou.

"Jsem méně zadýchaný, zvládnu větší fyzickou námahu," popsal pocity po operaci. "Unikátní je, že je to celé v těle, že už to nemusí být mimo tělo. Chlapec s tím může být doma, může chodit," uvedl v televizi výhody moderního srdečního čerpadla vedoucí primář dětského kardiocentra v Motole Jan Janoušek.

Jeho maminka Lenka při operaci trnula. "To riziko tam bylo velmi strašně vysoké. Že to nezvládne, že může vykrvácet, může se tam tvořit krevní sraženina," popsala TV Nova. Filip však operaci zvládnul.

janapi ( 19. července 2014 23:34 )

Filipe drž se, a užívej si v míře života.

Zobrazit celou diskusi