Před více než dvěma lety zjistili lékaři Jakubiskovi, že má špatnou levou srdeční komoru. Myslel si, že to zvládne a rozchodí to, ale místo toho mu doktoři oznámili, že je nutná operace srdce. „Pět měsíců jsem čekal na první místo v pořadníku, a pak dalších sedm na srdce,“ svěřil se režisér v magazínu MF Dnes.

Pak srdce přišlo a Juraj se rázem stal nejstarším pacientem s transplantovaným srdcem v Česku. Podle jeho manželky Deany, byla tato operace ojedinělá. „V Británii by ho kvůli věku dávno odepsali. Podstatné ale je, jestli je organismus v pořádku, aby to zvládl. To není tím, zda má někdo protekci,“ prozradila Jakubisková.

I sám Juraj si je jistý, že za odvahou lékařů provést tak ojedinělou operaci v jeho věku nestojí jeho jméno. „Jistěže bych dostal srdce i bez slavného jména. Já byl překvapený, jací lidé tam se mnou leželi, jak obyčejní a nijak movití,“ přiznal Jakubisko.

I kdyby to všechno neprobíhalo zcela běžně, jak to probíhalo, i kdyby dostal srdce proto, že je Juraj Jakubisko, není to normální?“ dodala Deana s tím, že je vděčná, že lékaři šli do takového rizika a manžela operovali.

Fotogalerie
2 fotografie