Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tragické závody v akrobacii v Kroměříži: Letadlo spadlo, pilot zahynul!

V Kroměříži začal 18. července pohár v motorové letecké akrobacii. Po nehodě byl ukončen
V Kroměříži začal 18. července pohár v motorové letecké akrobacii. Po nehodě byl ukončen  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, sč - 
19. července 2014
12:55

Při závodech v letecké akrobacii se v sobotu dopoledne v Kroměříži zřítilo malé sportovní letadlo. Stroj po pádu začal hořet, pilot zahynul. Kroměřížský pohár v motorové letecké akrobacii byl po nehodě ukončen.

Neštěstí se stalo při soutěžní sestavě jednoho ze závodníků kolem 11:00. Podle pořadatele závodu Jana Zony stroj řídil zkušený český pilot. Na místě zasahovalo několik jednotek hasičů, před polednem již byl vrak uhašený.

"Letadlo spadlo do prostoru za letištěm, kde je soukromá zahrada. Spadlo na trávu a částečně na plot. Asi 60 metrů od místa je rodinný dům," řekla ČTK kroměřížská policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Okolnosti nehody budou nyní zjišťovat kriminalisté s leteckou inspekcí. "Ozvala se rána, stoupal dým, začalo to hořet. Bylo to hrozné. Velmi smutná záležitost a škoda lidského života," těžko hledal slova jeden z pořadatelů.

Místní aeroklub pořádal mezinárodní pohár v motorové letecké akrobacii poprvé. Závodníci létali zadanou sestavu v akrobatickém boxu, tedy v prostorové krychli o rozměrech jeden kilometr krát jeden kilometr krát jeden kilometr.

Na poháru se jich představil ocelkem 17. Mrtvý pilot středního věku pochází z Aeroklubu Zbraslavice. Řídil akrobatický dvoumístný speciál, dělal vývrtku ve výšce 600 až 700 metrů, když v tom došlo k tragédii.

odol ( 19. července 2014 13:07 )

Ten sovietský systém BOK vypadá,že je účinný a spolehlivý...

Zobrazit celou diskusi