Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kočkování se lvem i lvicí: Alex se narodil ochrnutý, teď už krásně běhá!

Autor: sč - 
18. června 2014
05:29

Kočky se Aleši Basistovi (54) ze Stupavy vždy líbily. A tak si splnil sen. Má dvě a pořádné. Na zahradě mu totiž pobíhají v jeho mini zoo Alex a Mia, dva tříletí lvi. Lev Alex má přitom za sebou pořádně těžké chvíle...

„O kočkách jsem přemýšlel 20 let. Somálskou lvici Miangu jsme s přítelkyní Janou (31) získali z cirkusu, když jí byl měsíc,“ říká Aleš Basista. Alex, lev berberský, který už v přírodě vyhynul, je také z cirkusu a Aleš ho zachránil před smrtí.

„Narodil se s vadou páteře a nechodil. Absolvoval rehabilitace v nemocnici. Stejně jako dítě. A tím, že nebyl v kleci a mohl se volně pohybovat, je dnes v pohodě,“ říká chovatel.

Se svými miláčky se, coby uznávaný vůdce smečky, kočkuje. Alex se při návštěvě Blesku dokonce rozkulil na záda a nechal se drbat na břichu. „Za ty tři roky jsem nezaznamenal jediný náznak agrese. Jen sem tam škrábanec. Pro jistotu ale máme okolo zahrady samozřejmě elektrický ohradník,“ dodal chovatel.

* Alex váží 220, Mia 130 kg
* denně šelmy spořádají až 8 kilogramů syrového masa
* jako pamlsek milují šlehačku
* k dispozici mají luxusní výběh, 500 m2, včetně vytápěné ubikace

V mini zoo mohou návštěvníci kromě lvů uvidí několik druhů papoušků, párek nosálů – Šimona a Malinu i gottingenské prasátko Máju. Otevřeno je v sobotu a v neděli od 12 do 20 hodin, v týdnu lze volat na 608 221 255. Vstupné je dobrovolné.

pralinen ( 18. června 2014 12:49 )

Krásný počin Zvířata dokážou opětovat lásku tak, jako žádný člověk. Bez podmínek, upřímně a bezelstně. Kdyby všichni byli takoví...

andorea ( 18. června 2014 11:52 )

Takové zprávy se čtou dobře.

nmlk ( 18. června 2014 09:16 )

Ti lvi jsou opravdu nádherní, hlavně lvice Mia se mi moc líbí. Pokud si může pan chovatel, taková zvířátka dovolit, proč ne.

naidka ( 18. června 2014 08:06 )

Panu Alešovi fandím, protože vykoupil lvíčata z cirkusu a tím je zachránil před jistou smrtí, i kdyby byla zdravá. A jestli se mu kočky vždycky líbily, snad si je bude přecházet stejně jako ty dvounohé.

Zobrazit celou diskusi