Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Úplný konec Opencard se blíží? Za dva týdny se mohou vrátit papírové kupony!

Zpropadená Opencard: Prahu stála sta miliony, ale přesto hrozí její zánik!
Zpropadená Opencard: Prahu stála sta miliony, ale přesto hrozí její zánik!  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
2. června 2014
18:40

Projekt za více jak miliardu možná půjde úplně k ledu. Za dva týdny skončí hlavnímu městu důležitá smlouva a je možné, že se poté Praha vrátí k původním papírovým kuponům pro cestující MHD! Jenže tenhle návrat by nebyl zadarmo - vyjde přibližně na 16 milionů...

Praha si již nechala náklady na případný přechod z karty opencard na papírové jízdenky vyčíslit. Podle výpočtů dopravního podniku by vydání papírových průkazek a kuponů vyšlo na 16 milionů korun. Výměna by se týkala 900 tisíc cestujících.

Z podkladů zároveň vyplývá, že problematická karta opencard už Prahu stála 1,35 miliardy korun! Vedení města zatím neúspěšně řeší, jak s projektem naložit dál. Vázáno je údajně nevýhodnými smlouvami z minulosti.

Praha se nyní snaží odkoupit práva a problematický projekt provozovat sama. Vlastníkem autorských práv je firma eMoneyServices (EMS), která žádá 500 milionů korun. Smlouva vyprší již 15. června a protože město považuje požadavek za nepřijatelný, reálně hrozí, že od půlky června prostě opencard přestane fungovat...

Nastane papírový chaos?

Vedení Prahy v čele s primátorem Tomášem Hudečkem (TOP 09) již delší dobu mluví o otevřeném výběrovém řízení na "nové řešení". Zda jím bude nová karta, nebo třeba návrat k papírovým kuponům, není jasné. Návrat k papírovým kuponům je však reálný. I když ani to nemusí být definitivní řešení. "Je pravděpodobné, že se dočasně k papírovým kuponům opravdu vrátíme. Dopravní podnik je schopný tři týdny poté, co rozhodne rada, na systém papírových kuponů přistoupit. Rada by mohla rozhodnout již v úterý," řekl MfD radní Jan Vašíček.

Přechod na papírové jízdenky by přitom v Praze způsobil velké problémy. Všichni cestující budou v tomto případě muset navštívit výdejní místa, vyplnit potřebné dokumenty a dodat fotografie. "Předprodejní místa by patrně tento nápor nebyla schopna zvládnout," píše DPP.

Bémovo dítě

Sporný projekt přitom pochází z doby primátora Pavla Béma (ODS), problémy se zákonem mají ale úředníci a současné vedení. Policie kvůli opencard stíhá část nynější i minulé rady včetně primátora Hudečka a bývalého primátora, poslance Bohuslava Svobody (ODS). Nedávno podala návrh na jejich obžalobu. V souvislosti s opencard už bylo odsouzeno pět úředníků magistrátu. 

mememumu ( 17. června 2014 10:52 )

No a v čem vidíš problém? O jízdné nepřijdeš. Maximálně budeš mít opruz s vyřizováním nové karty. Za ukončení tohohle průseru a s ním souvisejících penězovodů bych to rád zkousl.

ivika4 ( 3. června 2014 05:59 )

No dobrý mám tam jízdné na rok a platnost na 3. Tady v tomto státě už je to fakt na přes držku

horstfuxteleshop ( 3. června 2014 05:07 )

všechno co vymyslí češi tak je debilita nebo zlodějna, u nás v doičland se tomu už nikdo nediví

lejdynka ( 2. června 2014 19:58 )

 To jako poté co jsem si nedobrovolně pořídila slavnou OPENKRAD tak se snad mám těšit na další frontu a papírování? Pro mě nutnost napracovat nebo dovolenou. Kdo mi to nahradí? Takže na....!!!

hofihofi ( 2. června 2014 19:45 )

Zlopdeji a ti co zpusobili skody jsou u nas beztrettni, odsuzujou se jen nemajetni a duchodci.

Zobrazit celou diskusi