Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Chameleoní zázrak přírody: Tenhle jazýček přináší smrt!

18. května 2014
06:30

Chameleoni si svoji špatnou pověst, kterou jim vymyslili lidé, opravdu nezaslouží. Rozhodně nepřevlékají kabáty, nejsou podlí ani zákeřní, nechovají se falešně. Žijí podle zákonů přírody.

Lepkavý jazyk, dlouhý až dvacet centimetrů, dokáže každý z chameleonů vystřelit s ohromující přesností. Jakmile zpozorují kořist – a  protože dokážou každým okem pohybovat nezávisle na tom druhém a všemi směry i úhly – je hmyzí »jídlo« ztraceno. I když jeden druh chameleona dokáže ulovit i menší ptáky, přednost dávají broukům, kobylkám a podobné havěti.

Snad nejrozšířenějším omylem, který o chameleonech převládá, je to, že mění barvu svého těla podle prostředí, ve kterém jsou. Omyl! Chameleoni mění barvy podle svých emocí a ty jsou úzce vázány právě na prostředí. Chemii v těle tohoto ještěra a následně i barvu jeho pokožky tedy aktivují pocity a reakce na okolí.  

Páření

Zbarvení hraje v životě chameleonů mimořádně důležitou roli. Mohou jím vyhrožovat, dávat najevo ochotu k páření nebo naopak bojovnou náladu při obraně svého území.

Protože tato zvířata žijí výhradně na větvích v korunách stromů nebo keřů, mají k tomu uzpůsobeny i končetiny. Prsty jim srostly do svérázných kleštiček, které umožňují dokonalé uchopení a obepnutí větvičky. Chameleona proto takřka není možné z větve »utrhnout«. Jeho končetiny mají také vyjímečně pohyblivé klouby.


- Chameleoni mohou spatřit potravu na vzdálenost až sto metrů.  Protože se jejich oči pohybují nezávisle na sobě, jejich mozek vyhodnocuje každý předaný vjem – obraz kořisti –  zvlášť. Proto dokáže chameleon být při lovu přesný.  
- Jazyk chameleona je v klidovém stadiu dutý a je uložen v hltanu. po zaměření kořisti se naplní tělní tekutinou a ještěr ho vystřelí prudkým stahem svalů.
- Chameleoní kořistí jsou většinou různé druhy hmyzu. Měkké části jejich tělíček chameleon stráví všechny, krovky, tvrdá tykadla a další nestravitelné kousky vyvrhne.

turista.z ( 18. května 2014 12:22 )

Určitě, po čase nemusí na botox.

daisies ( 18. května 2014 12:09 )

Příroda umí čarovat, je to krásný tvor. Na lidech příroda šetřila

naidka ( 18. května 2014 11:40 )

ale di, však tě nesežrala a příště se oženíš s nějakou Beruškou.

mortis69 ( 18. května 2014 11:23 )

Na to už jsem rezignoval-vzal jsem si Kudlanku

naidka ( 18. května 2014 11:21 )

mortis, ty za vším vidíš politiku . Co říkáš námluvám chameleonů, nepřipomíná ti to něco?

Zobrazit celou diskusi