Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Masakr v židovských centrech: Zabíjel vůdce Ku-Klux-Klanu, vykřikoval Heil Hitler!

Autor: shp, ČTK - 
15. dubna 2014
12:21

Byl vůdcem nejznámějšího rasistického spolku Ku-Klux-Klan, netajil se tím, že se vzhlíží v Adolfu Hitlerovi, dokonce byl již několikrát v hledáčku policie, ale ta mu přesto nedokázala zabránit v nedělním masakru. Frazier Glenn Cross-Miller (73) naběhl do židovských center v Kansasu a popravil tam tři lidi. Když ho zadrželi strážníci, křičel: „Heil Hitler!“

Cross-Miller se v roce 2006 ucházel o kandidaturu do Sněmovny reprezentantů a v roce 2010 do Senátu. Po válečném veteránovi a řidiči kamionu bylo v roce 1987 vyhlášeno celonárodní pátrání, protože porušil podmínky režimu během čekání na odvolání proti rozhodnutí soudu, že provozoval polovojenský tábor.

Federální vyšetřovatelé tehdy Crosse-Millera a další tři muže našli v mobilním domě plném ručních granátů, automatických zbraní a velkého množství munice.

Nedělní útoky od sebe dělilo několik minut. Pachatel zastřelil dvě osoby na parkovišti za židovským komunitním centrem a poté popojel o několik bloků dál k židovskému domovu důchodců Village Shalom, kde zastřelil jednu ženu.

Policie podezřelého zatkla o chvíli později na školním parkovišti. Úřady nesdělily jména obětí, ale rodina prvních dvou vydala prohlášení, podle kterého šlo o muže, který zemřel na místě, a jeho 14letého vnuka, jenž střelným poraněním podlehl v nemocnici. Oba přitom byli křesťané. Dědeček prý vnuka přivedl do střediska, aby se tam chlapec zúčastnil pěvecké soutěže.

Cross-Miller se po většinu svého života angažoval v bělošském rasistickém hnutí a založil organizaci Karolínští rytíři Ku Klux Klanu. Později stál u zrodu další bělošské rasistické organizace, Strany bílých vlastenců.