Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zmizení Boeingu 777: Pátrat se bude v místě, které určí Čína

Boeing 777 se po mnoha týdnech pátrání stále nenašel.
Boeing 777 se po mnoha týdnech pátrání stále nenašel.  (Autor: Reuters, archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
6. dubna 2014
09:12

Lodě a letadla několika zemí míří do oblasti, kde čínské plavidlo zachytilo signály, které by mohly pocházet z černé skříňky ztraceného malajsijského letounu. Informovaly o tom dnes australské úřady, podle nichž se do oblasti přesune i australská loď vybavená detektorem podobných signálů.

Přestože se již několikrát objevily stopy po zmizelém letu MH370, žádný fyzický důkaz o místě jeho zřícení se dosud nepodařilo nalézt. Šéf australského úřadu koordinujícího pátrání po letounu s 239 lidmi na palubě Angus Houston dnes označil dva akustické signály zachycené čínským člunem za "důležité vodítko", podle něj však neexistuje jistota, že by pocházely z pohřešovaného stroje.

Blíže neurčené akustické signály podle Houstona zachytila i australská loď Ocean Shield, která po jejich vyhodnocení zamíří na místo určené Číňany.

Vedle australských letadel a lodě je na cestě k místu označenému Číňany také například britská loď HMS Echo, která rovněž dokáže přijímat signály vydávané černými skříňkami letadel.

Ty jsou vybaveny bateriemi, které vysílají signál zhruba 30 dní. Protože letadlo společnosti Malaysia Airlines se ztratilo 8. března, lhůta pro zachycení jejich vysílání se krátí.

Podle Houstona se nyní pátrací tým zaměří v hledání trosek zaměří na jižní oblast dosud uváděné plochy o obrovské rozloze, kde by se mohly zbytky stroje nacházet. Jedná se o území vzdálené přes 2000 kilometrů jihozápadně od australského přístavu Perth. Celkem 12 letadel a 13 lodí by dnes mělo prohledávat plochu čítající 216.000 čtverečních kilometrů.

Po letadle se dosud nenašly žádné trosky, ale podařilo se přibližně vypočítat předpokládanou dráhu jeho letu. Odchýlilo se od původní trasy z Kuala Lumpuru do Pekingu a zamířilo na západ a pak na jih. Na jeho palubě bylo 239 lidí, mezi nimi přes 150 Číňanů.

kukuku ( 6. dubna 2014 12:51 )

To je klasický pánbíčkář - za peníze z církevních restitucí a našich kapes chodí do kostelíčka na ideologické školení spojené s vymýváním mozku.

marie60 ( 6. dubna 2014 12:20 )

..je to vůl a korunovaný k tomu.

smrk ( 6. dubna 2014 11:36 )

Kristova noho - ty jseš ale v.ů.l.

zabibol ( 6. dubna 2014 10:42 )

Typické komunistické jednání. Čínští komunisti už dávno ví, že je nechali povraždit. Dobře znají místo, kde hledat.

Zobrazit celou diskusi