Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Josef z terorizované vesnice: Romové mi házeli kameny do oken!

Autor: zb, shp - 
25. března 2014
05:03

Ve Strýčkovicích na Domažličku panuje velký strach z místní romské rodiny. Když dostane výplatu sociálních dávek, její členové se opijí a jsou agresivní. Naposledy zaútočili na obydlí Josefa Müllera, kterému vymlátili okna.

Zoufalý obyvatel vesnice vypráví: „Dva Romové házeli do oken kameny, strašně při tom hulákali.“ Přivolaní policisté výtržníkům domluvili a na chvilku byl klid.

Když z vesnice odjeli, Romové se vrátili a problémy pokračovaly. „Byli ještě více posilněni alkoholem a začali mi na dům házet dlažební kostky. Vyběhli jsme ven, kostky nám létaly kolem hlavy. Šlo nám o život,“ popsal Müller. Opět přijeli policisté a dva výtržníky, Radka M. (34) a Davida M. (20), sebrali. Oba skončili ve vazbě.

Na opilecké výpravy se vydávají z domku na kraji vesnice. Trvale přihlášená je tu pouze matka, její nesvéprávný syn a vnučka, která je v diagnostickém ústavu. „Jenže ve skutečnosti je tam někdy i deset lidí. Lidé se jich bojí. Hlavně toho syna, který rozhazuje kontejnery a strká lidem psí výkaly do poštovních schránek,“ říká Markéta Kastnerová, starostka Srbic, pod které Strýčkovice patří.

V obci se nejedná o první incident. Loni Rom Ladislav M. zmlátil jednoho z místních lidí. V pátek s ním má proběhnout soud v Domažlicích. A reakce Romů? „Nechte nás být,“ jen křikli.

Co přitom dělá ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier pro to, aby ve vesnici skončil údajný teror ze strany agresivního romského klanu? Vypadá to, že nic. Zatímco jeho předchůdci Stehlíková či Kocáb jezdili po problémových regionech, Dienstbier sedí v Úřadu vlády. "Pan ministr zatím nemá v plánu, že by do oblasti vycestoval," sdělila Blesku ministrova mluvčí Jarmila Balážová. "Pravda se ukáže," povzbudila ale mluvčí občany.