Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Kalamita na D1: Dálnici blokovaly na Vysočině kolony

Autor: Jiří Čada - 
24. března 2014
15:42

Déšť a husté sněžení provázelo v pondělí dopoledne na 112. kilometru dálnice D1 zahájení přípravných prací. V poledne dělníci začali od Pávova u Jihlavy rozmísťovat ve směru na Prahu provizorní betonová svodidla.

To už ve směru od Brna se vytvořila na dálnici asi desetikilometrová kolona pomalu jedoucích vozidel.

„Stojíme tu, nebo pomalu popojíždíme už hodinu,“ hlásil Blesku na 118. kilometru ve směru na Prahu řidič z Českých Budějovic.

„V místech, kde budou dělníky rozmisťována ochranná svodidla, pojede dálnice ve směru na Prahu pouze jedním jízdním pruhem,“ řekl šéf krajských dopraváků Jan Kostečka.

Přípravné práce včetně provizorního vodorovného značení potrvají až do 30. března, kdy po té provoz od Prahy i od Brna bude sveden pouze do jedné poloviny dálnice ve směru na Prahu. V druhé části pak dojde k odstranění stávajícího povrchu.

„Svodidla rozmístíme snadno i za deště, ale vodorovné značení, kterým musíme polovinu dálnici rozdělit na jízdní pruhy, se musí dělat za sucha,“ postěžoval si jeden z dělníků.

„Denně v tomto úseku projede zhruba 45 tisíc vozidel, která se budou muset vejít do 2x2 jízdních pruhů. Od řidičů to bude vyžadovat obrovskou míru ohleduplnosti a tolerance,“ zdůraznil Kostečka.

 

 

Zobrazit celou diskusi