Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Boeing zachytili Thajci: Neřekli to, protože se jich nikdo neptal! Do pátrání se zapojily 3 miliony lidí

Pátrání po zmizelém letadle pokračuje. V Kuala Lumpur si jej připomněli touto projekcí na mrakodrap
Pátrání po zmizelém letadle pokračuje. V Kuala Lumpur si jej připomněli touto projekcí na mrakodrap  (Autor: Reuters, EPA)
Autor: simao, ČTK - 
19. března 2014
18:24

Vyšetřování záhady zmizelého malajsijského letadla přináší řadu kuriózních situací. Jednou z nich je i "zatajení" informací ze strany Thajska. Až 9 dní od chvíle, kdy Boeing 777 zmizel z radarů, Thajci prozradili, že jej na jeho další cestě zaregistrovali - a potvrdili tak odklon letadla z kurzu směr Peking! Proč to sdělili až nyní? Odpověď je nečekaná: Nikdo se jich prý neptal!

V 1:30 SEČ v noci na 8. března došlo ke zmizení letounu na trase Kuala Lumpur - Peking - a od té doby letadlo nikde! Spadlo u Vietnamských ostrovů, tvrdily první zprávy. Jenže vyšetřování nehody se změnilo na zkoumání záhady. Letadlo prý sice zmizelo z radarů, ale pokračovalo dál.

Malajsijci přišli s teorií, že se Boeing 777 s 239 lidmi na palubě vydal západním směrem a uletěl ještě několik hodin.

Do pátrání po letadle se začaly zapojovat další a další státy, nyní jich je přes 25. Jenže hledání letadla je mnohdy značně chaotické. Potvrzuje to i tato takřka neuvěřitelná zpráva. Až 9. den od zmizení letadla prý Thajsko vyšetřovatelům oznámilo, že zachytilo letadlo na radarech i po změně jeho kurzu. Nad Andamanským mořem na severozápad od Malajsie. Thajci to prý nikomu neoznámili, protože se jich nikdo neptal, uvedl server idnes.cz...

Video  Záhada zmizelého letadla Boeing 777. Co se stalo?  - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Po letadle pátrá tři miliony lidí

Spekulací o tom, kam letadlo letělo a zda skutečně havarovalo, je celá řada. Do pátrání po letadle se přitom zapojily už tři miliony lidí. A to na internetu, kdy pomáhají zkoumat snímky zobrazující území o rozloze 24 tisíc kilometrů čtverečních, které poskytla ze svých pěti satelitů americká společnost DigitalGlobe na stránkách tomnod.com.

Odezva lidí byla tak velká, že minulý týden způsobila přetížení počítačů. Dobrovolníci přitom poukázali na řadu míst, kde nalezli předmět ve tvaru letadla. Další pátrající zmiňují oblasti, kde podle jejich zdání plují na moři sedadla stroje, trosky, velké olejové skvrny či dokonce "socha Ježíše". Má to háček. Na zhruba 257 milionech zhlédnutých snímků dobrovolníci označili 2,9 milionu potenciálně zajímavých oblastí...

Firma pomocí svých programů vybírá nejslibnější stopy, na něž je uživatelé upozorňují. Zvlášť velkou pozornost věnuje oblastem, které jako možné místo nálezu podezřelých předmětů označí víc lidí. "Společnost je v přímém kontaktu s americkou vládou," uvedli v prohlášení autoři projektu. Snímky však zkoumají samozřejmě i profesionální analytici.

Prohlídka domu pilota: Stopu přinesou vymazané soubory?

Vyšetřovatelé zmizení letadla se však ubírají i jiným směrem - dál prověřují piloty letadla. Po domovních prohlídkách přišla na řadu i kontrola e-mailů a prohlídka letového simulátoru, který si pořídil hlavní pilot Zaharie Ahmad Shah přímo domů. Zkoumalo se také, zda trénoval letové vzorce na trasách odkloněných od Pekingu. "Stále je možné, že někdo vstoupil do kokpitu a odklonil let jiným směrem," uvedl zdroj blízký vyšetřování. "Anebo bylo odklonění naprogramováno předem." Třetí teorií zůstává, že jeden z pilotů změnil směr letu na vlastní pěst.

Odborníci se také snaží obnovit soubory, které byly z pilotova simulátoru odstraněné v 3. února. Doufají, že tady by mohla ležet stopa k tomu, co se s letem MH370 stalo. Na dnešní tiskové konferenci to řekl malajsijský ministr obrany Hishammuddin Hussein. Reagoval také na slova některých lidí z odlehlého atolu Kudahuvadhoo, který je součástí souostroví Maledivy a nachází se v Indickém oceánu. Místní prý viděli nízko letící letadlo 8. března ráno. Maledivská policie prý ale tyto výpovědi vyhodnotila jako nepravdivé.

iq_tester ( 20. března 2014 10:49 )

Průměrná výše IQ občana České Republiky je 106.77 bodů. Zajímalo vás někdy jak vysoké je přibližně to vaše? Pokud ano, tak neváhejte a vyzkoušejte si jeden z našich IQ testů! Více informací a samotný test naleznete na této adrese: http://zjistete-sve-iq.okamzite.eu/ Hodně štěstí a správných odpovědí!

Shelby16 ( 20. března 2014 00:09 )

Mě by zajímalo, kam měl ten kapitán namířeno ? K bratrům Talibancům, nebo si naplánoval, že udělá s B777 šipku do moře ? Anebo ho unesli Ufoni !! a kapitán letadla za to opravdu nemohl..

japos22 ( 19. března 2014 21:43 )

Já mám pocit, že máš draka pořád

zabibol ( 19. března 2014 18:51 )

Já jsem zase zachytl draka, když jsem šel z hospody.

Zobrazit celou diskusi