Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Návrat domů: Madeleine Albright v Praze! Tady vyrůstala jako malá Maruška

Autor: simao - 
7. března 2014
21:49

"Vždy jsem milovala tenhle dům," napsala na Twitteru Madeleine Albright, která se dnes vrátila z USA do Prahy. A do dětství. Narodila se a vyrůstala totiž na pražském Smíchově - jako Marie Jana Körbelová, v židovské rodině, která však musela prchnout za Atlantik. Slunného jarního počasí pak dnes využila k návratu do minulosti.

Exministryně zahraničí Spojených států Madeleine Albright se dnes vydala do Prahy - a na místa, kde se v roce 1937 narodila a v prvních letech svého života vyrůstala. "Zpátky v mém rodném městě. Tady je dům, kde jsem žila do mých osmi let," pochlubila se na Twitteru fotkou ze své vlasti, z rodného Smíchova. Navzdory tomu, že občanství má již dávno americké.

Do Spojených států přitom utekla rodina Korbelova v roce 1948 - po komunistickém převratu Gottwaldovy party. "Když komunisti převzali moc, otec pro ně nechtěl a nemohl pracovat, a tak jsme odjeli do Ameriky a do Československa se už moji rodiče nikdy nevrátili. Otec zemřel v roce 1977, ale moje maminka, a to je opravdu smutné, umřela v říjnu 1989, takže se skoro dožila sametové revoluce. Ona si ale vždy myslela, že se něco stane a Československo bude zase svobodné," zavzpomínala Albright nedávno v rozhovoru pro ČT.

Rodinné tajemství: Madeleine byla z židovské rodiny!

Otec malé Marušky Jiří byl diplomat, i díky tomu dokázal rodinu "odklidit" také těsně po Hitlerově okupaci Československa v roce 1939 do Londýna, kde pak spolupracoval s exilovou vládou. Po válce však přišel další šok. Rodina budoucí významné političky se sice vrátila do Československa, ale kvůli komunistům odjela za Atlantik.

Až v USA, po smrti rodičů a ve svých 59 letech, se Madeleine dověděla rodinné tajemství - její rodina měla židovské předky! Sama Madeleine byla ještě jako Marie Jana vychovávána jako katolička, židovské prarodiče před ní otec s matkou zatajili.

Donutilo jí to zajímat se hlouběji o svou minulost. A k ní se teď hrdě hlásí. Stejně jako k Praze. "Vždycky, když sem přijedu, mám s sebou nějaké známé. Takže začneme na Hradě, sejdeme schody a přes Karlův most jdeme na Staroměstské náměstí a já jim k tomu říkám to, co můžu, a to, co umím," řekla Albrigth v ČT. Podobný program pak měla podle všeho i tentokrát.

krupan10 ( 11. března 2014 12:03 )

tak tomu věříš jen ty věčně vytlemená pochvo : M. Albrightová byla již v r. 1999 obvinena za podíl na rozpoutání války v Jugoslávii spolu s dalšími potentáty zemí NATO a je na seznamu obžaloby u Mezinárodního trestního tribunálu v Haaghu.Během války v Jugoslávii jako ministryně zahraničních věcí USA se dopustila válečných zločinů.Tuto žalobu podala skupina kanadských právniků kterých zastupuje právník z torontské York University Michael Mandel.Žaloba tvrdí, že odpovídá za humanitární zločiny,tj. zejména za to, že při válečných akcích zahynuli i civilisté (5000) .Důsledně požadují, aby žalobce začal ihned vyšetřování a obvinil všechny zúčastnené na této válce za vážné zločiny proti medzinárodnímu právu............. Ještě hned po válce měla tu drzost a na vybombardovaném území začala podnikat s rodinou jako mobilní operátor.

krupan10 ( 11. března 2014 11:52 )

M. Albrightová byla již v r. 1999 obvinena za podíl na rozpoutání války v Jugoslávii spolu s dalšími potentáty zemí NATO a je na seznamu obžaloby u Mezinárodního trestního tribunálu v Haaghu.Během války v Jugoslávii jako ministryně zahraničních věcí USA se dopustila válečných zločinů.Tuto žalobu podala skupina kanadských právniků kterých zastupuje právník z torontské York University Michael Mandel.Žaloba tvrdí, že odpovídá za humanitární zločiny,tj. zejména za to, že při válečných akcích zahynuli i civilisté (5000) .Důsledně požadují, aby žalobce začal ihned vyšetřování a obvinil všechny zúčastnené na této válce za vážné zločiny proti medzinárodnímu právu............. Ještě hned po válce měla tu drzost a na vybombardovaném území začala podnikat s rodinou jako mobilní operátor.

krupan10 ( 10. března 2014 12:55 )

tak to si myslíš bohužel jen ty, protože jseš totálně vypatlaná

krupan10 ( 10. března 2014 12:54 )

hele ty vypatlaná frndo, moje rodiče si neber do huby. Tebe by nejspíš vystihoval nick rozšláplý ho.vno. Bezdůvodně nikomu nespílám, protože Albrightová není dáma, ale pěkná mrcha a tohle si plně zaslouží. Jinak jsem také zastáncem slušného chování, ale tohle slušně napsat nelze

krupan10 ( 10. března 2014 12:25 )

napřed si o ní něco přečti ty frndo a pak žgryndej. Na vybombardovaném území ještě začala podnikat.

Zobrazit celou diskusi