Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Tříčlenná rodina ze Zlína: Musíme vyžít z 2300 korun měsíčně!

Hana se synem Pavlíkem počítali, kde by mohli ušetřit.
Hana se synem Pavlíkem počítali, kde by mohli ušetřit.  (Autor: Blesk - Slávka Červená)
Autor: sč - 
18. února 2014
16:42

Každou korunu musí obrátit paní Hana (31) ze Zlína. Už tři roky se sama stará o dva syny (7, 9). Před dvěma lety s nimi přežila autonehodu a i nejtěžší období života, kdy byla bez peněz.

"Jeli jsme do Ostravy na svatbu sestry a na dálnici jsem dostala smyk. Auto udělalo několik kotrmelců," říká žena. Honzíka (9) transportoval do nemocnice v Ostravě vrtulník. Měl zlomené tři krční obratle. Paní Hana měla pohmožděné  plíce, otřes mozku, polámané koleno. Marodila půl roku. „A také jsem zůstala bez práce. Ocitla  jsem se finančně úplně na dně. Prodala jsem auto a kdyby nepomohla babička, vůbec nevím, jak bych to zvládla,“ svěřila se.

Od té doby se ale dívá na problémy  jinak. Je ráda, že přežili. „Jsem také šťastná, že se mi podařilo najít práci. Dělám trenérku v chráněné dílně. I tak ale musím velice zvažovat, co koupit. Mladší syn prodělal mononukleózu a jen za léky jsem dala 700 Kč. Někdy vyjdu o jen tak,“ dodává žena.

Ta se při seznamování  s příručkou Blesku 55 tipů, jak získat peníze od státu, zamýšlela nejvíce nad kapitolou příspěvky na bydlení.

Měsíční příjmy
Plat Hany 13 000 Kč
Alimenty 2 000 Kč
Měsíční výdaje
Byt 2+1 8 000 Kč
Doprava 1 000 Kč
Mobily 1 000 Kč
Stravné ve škole 2 000Kč
Drogerie 700 Kč
Celkem 12 700 Kč
Zbývá 2 300 Kč

avokaroh ( 19. února 2014 20:55 )

Opět stejný případ - 1.000 Kč/měsíc za mobily....nechápu. A za stravné ve škole 2.000,- Kč??? My platíme cca. 400 - 500 Kč/měsíc/1 dítě.

alenam ( 19. února 2014 11:13 )

Ty asi vážně neumíš počítat No, minimálně počítáš do každého měsíce to co se kupuje jednou za půl roku nebo za dýl A vůbec, komunisty na takový blbky. Ti naučili lidi počítat a šetřit. V přepočtu cen a platů se tenkrát většina lidí měla hůř než ona.

konica ( 19. února 2014 10:33 )

co to tady plácáte.... za drogerii 700 vám příjde moc?? vždyť jenom přípravky do domácnosti výjdou na dost, nemluvě vložky, kosmetika, krémy pro děti na zimu,zubní pasty.. kde žijete? zřejmě nemáte děti.My utratíme daleko více za drogerii a to nijak nerozhazujeme. Paní co se týče obědu asi myslela i svačiny a ty věci okolo. Proboha vždyť je to fakt málo. A ty peníze za mobil? To asi nemají vůbec žít a komunikovat??? Pokud je na děti sama, pracuje musí mít děti pod kontrolou. To že se s tím obrací na Blesk, je normální, jsou hodný lidé kteří dokáží pomoci.

vendulka1234 ( 19. února 2014 09:47 )

jak jsem psala, paní tu žádá o pomoc ale tabulka jí od pohledu nesedí, i pro lidi kteří pomoc nežadají protože si musí pomáhat sami a jsou i kolikrát v horší situaci než paní je zřejmé že na všech těch položkách se dá ušetřit, pakliže nemám peníze, nevolám..je to jednoduchý, z drogérie mohu si udělat mýdlovou vodu, nebo si koupím za pár kaček nejlacinější prášek, hned jsem na těchto položkách ušetřila kolem 1500 kč at se podívá paní na pořad s dlužníky kde jim radí na čem všem se dá doma ušetřit, že si nemusí kupovat deset houbiček ale jen jedna, místo ubrouskou na linky je budou utírat hadrem co si doma najdou a podobně...většinou se na domácnosti pár tisíc ušetří

vendulka1234 ( 19. února 2014 09:40 )

ano to by měla, a není na tom špatného, neříkám že je chyba vybrat si špatně partnera i ten druhý člověk se může během vztahu změnit a vybarvit se....ale většinou je chyba na obouch stranách, když ty dva se vemou a mají spolu i děti tak asi si museli být jistý že je spolu chtěj, takže je ktomu museli vést nějaké pohnutky a pakliže pak přesto spolu nevydrží a jejich názory jsou natolik rozdílné že se kvůli tomu rozpadne celá rodina a z velké lásky nezbyde nic, tak v pořádku to není, a mohlo by se to opakovat a bohužel se to i opakuje s dalšími partnery, takže jedině psycholog

Zobrazit celou diskusi