Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Příběhy nezaměstnaných: Číšník Martin (31): Jím jen chleba a rohlíky!

Nezaměstnaný Martin tvrdí, že v podobně beznadějné situaci je i řada jeho známých.
Nezaměstnaný Martin tvrdí, že v podobně beznadějné situaci je i řada jeho známých.  (Autor: Foto Blesk – Vlaďka Hradská)
Autor: hra, mokk - 
14. února 2014
14:48

Nezaměstnaný Martin Stolarik (31) je vyučený číšník. Chvíli podnikal na živnostenský list, teď nemá žádný příjem ani bydlení. Zato má dluh. Ví, že pokud nesežene práci a nezačne splácet, skončí na ulici.

„Dělal jsem v truhlárně a pak stavebního dělníka. Když jsem měl práci, vydělal jsem si i přes 10 tisíc čistého. Jsem už ale rok nezaměstnaný,“ posteskl si Martin. S rodiči se nepohodl a ztratil střechu nad hlavou. „Teď bydlím u kamaráda. Neplatím mu nic. Nemám z čeho. Sbírám papír, vozím věci do sběrny. Abych měl na jídlo a pití. Cigarety jsem si už dávno přestal kupovat,“ poznamenal Stolarik.

K jídlu má jen to nejnutnější. Rohlíky, chleba, pití. Uvědomuje si, že když nezačne co nejdříve pracovat a splácet dluh v řádech desetitisíců, čeká ho život na ulici. „Sháním jakoukoliv práci s bydlením, abych se mohl postavit na vlastní nohy. Počítám s tím, že ze začátku budu vydělávat jen na dluhy a úroky. Jinak se už nikdy ze srabu nevyhrabu. Já ale na žádnou pořádnou práci nemůžu narazit,“ řekl Stolarik.

honza46 ( 17. února 2014 09:09 )

Páni redaktoři, přestaňte nás živit těmi nesmysly, už nemohu číst, jak hledají práci prodavačky, číšníci, servírky a kadeřnice, těchto míst je plno a mimo těch kadeřnic se to dá sehnat mnohde i s ubytováním. Přece nemůžete takovéto lidi dávat za příklad, abychom je litovali, většinou jsou to lenoši nebo tací, kteří by chtěli vydělávat nad průměr ostatních. Pište o skutečných problémech a ne toto.

satanklaus ( 15. února 2014 00:41 )

Našel jsem i inzeráty kde praxe není podmínkou. To ale asi chce mít kliku a neprošvihnout to. I když tenhle inzerát je aktivní asi tři měsíce, tak zas tak velký nával zájemců asi není. Navíc jsem truhlařinu zmínil jenom proto, že už to dotyčný z článku dělal. Nechat se na stavbě okrást, tak to se nezlob, to už chce značnou dávku blbosti A nejvíc je stejně sháňka po dobrých číšnících, ježe jde o to jestli je Martin jenom vyučený a s praxí co je spíš z ostudy kabát nebo jestli je dobrý. Mě dost připomíná jednoho, co si pořád stěžoval jak jsou na něj všichni zlí, jak ho odevšad bezdůvodně vyhazují a pak jsem se dozvěděl že všude kde byl zaměstnanej krad jak straka a všechno naházel do automatů.

fjdksla ( 15. února 2014 00:05 )

Můj známý, slušný, pracovitý, šikovný kluk, vyučený truhlář s dvouletou truhlářskou nástavbou (maturita) sháněl práci v oboru tři roky. Marně. Neměl praxi na CNC a několikaletou školní praxi na soukromých zakázkách mu nikde neuznali. Přicmrdávače na stavbách dělal víckrát, nedostal ani korunu. Nakonec práci přece jen našel, ale ve svém oboru ne.

zelena.karkulka ( 14. února 2014 22:41 )

kdyby nebyl línej,uvaří si zelí a brambory

zelena.karkulka ( 14. února 2014 22:39 )

mladej chlap a nemůže sehnat práci??? To je zase povedená story

Zobrazit celou diskusi