Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Dnes je den žvýkaček! Jaké je jejich tajemství?

Dnes je den žvýkaček!
Dnes je den žvýkaček!  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: red - 
7. února 2014
06:00

Pedro, Donald, Bajo, to jsou jména žvýkačkových legend, které jsme lepili na školní lavice a přiváděli jimi učitele k šílenství. Na druhé straně prý pouhým žvýkáním dokážeme zhubnout. Jak je to se »žvejkou« doopravdy?

Vztah Čechů, ale i Moravanů a Slezanů ke žvýkačkám je vřelý. Sežvýkáme každý ročně 128 kousků lepkavé cukrovinky.

Pomáhá při hubnutí

Vědci sice zjistili, že když budete žvýkat žvýkačku bez cukru s frekvencí 100 žvýknutí za minutu, spálíte za hodinu o 70 kalorií více, ale přiznejme si, že takhle makat se chce jen málokomu. Přínos žvýkačky může být ale v tom, že jí nahradíme moučník a zaženeme tak chuť na sladké.

Zůstane sedm let v žaludku?

"Nepolykej žvýkačku, zalepí ti břicho," křičí starostliví opatrovníci na děti. Je to pravda, opravdu trávíme žvýkačku tak dlouho? Žvýkačka obsahuje i nestravitelné složky jako elastomery, pryskyřice a vosky, určitě to ovšem neznamená, že si hoví v žaludku léta. Možná to bude někomu líto, ale žvýkačka i přes svou lepkavou konzistenci projde zažívacím traktem a skončí potupně ve WC.

Zlepšuje paměť?

Psychologové jsou přesvědčení, že obyčejné žvýkání žvýkačky může mít vliv na zlepšení paměti. Nedávný výzkum zjistil, že studenti, kteří žvýkali při písemce, měli lepší výsledky, než ti, kteří »žvejku« neměli, ale je dost možné, že žvýkačka prostě napomáhá soustředění. Je ovšem také možné, že to funguje, a že pedagog by měl být za přežvykující třídu rád.

Vyhrávají války a patří jim svět…

Na žvýkačkách něco prostě být musí, protože mají své pevné místo ve vojenských potravinových balíčcích už od první světové války a ani budoucnosti se žvejka nemusí obávat. Plánuje se totiž, že se žvýkačky stanou regulérními potravinovými doplňky, výrobci už našli způsob, jak zachovat účinné látky. Žvýkací guma takbude obsahovat například i antioxidanty.

krtekub ( 7. února 2014 10:19 )

Blbněte mladýmhlavy a nahánjte farmacedutgickým firmám zákazníky: http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/3448-zvykacky-a-bonbony-v-usa-obsahuji-bud-toxicky-kukuricny-siru p-nebo-nervove-paralyticky-aspartam

Zobrazit celou diskusi