Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Moji dceru zabily žvýkačky bez cukru, tvrdí matka 19leté Samanthy

Zabily Samanthu žvýkačky bez cukru?
 (Autor: Facebook.com)
Autor: šim - 
7. května 2015
17:29

Každý den si otevřela a dala do pusy nejméně 14 kusů mátových žvýkaček bez cukru. Její matka tvrdí, že 19letou Samanthu zabilo nadměrné množství umělých sladidel, která konzumovala. Podle lékařů zemřela na otok mozku, který způsobil nedostatek minerálů...

Od smrti Samanthy uplynuly už čtyři roky, které její matka strávila kampaní a bojem za to, aby se dověděla, proč její mladá dcera, která měla celý život před sebou, musela zemřít. Byl večer, když Samantha byla ve svém pokoji v prvním patře. Vtom se ozvalo zoufalé volání. „Takové to je, když člověk umírá? Cítím se úplně paralyzovaná,“ křičela dívka na svou matku.

Samantha zemřela náhle. Krátce po převozu do nemocnice. Předtím si ještě stěžovala na bolest hlavy, pak zkolabovala a lékaři jí již nedokázali pomoci.

Závěry lékařských testů a šetření případ uzavřely s tím, že šlo o smrt z důvodu nedostatku minerálů. Příčina však neznámá... Její matka se však nevzdala. Prohledala všechny dívčiny věci. U ní v pokoji i v batohu našla stovky papírků od žvýkaček bez cukru. Vyšetřování ukázalo, že příčinou Samanthiny smrti byl otok mozku, který vyvolala nízká hladina cukru, hořčíku a vápníku.

Patolog Paul Griffiths uvedl, že je možná souvislost s velkým množstvím žvýkačky, která byla nalezena v jejím žaludku. Samantha denně vyžvýkala až 14 plátků žvýkaček, čímž přijala až 16,8 gramu umělých sladidel denně. „To je poměrně velké množství,“ nechal se slyšet doktor Griffiths. „Když si vezmete pacienty, kterým dáváme umělá sladidla při chronické zácpě, dostávají v průměru 20 gramů denně. Musela trpět průjmy,“ řekl.

Samanthina matka je přesvědčená, že dívku zabilo velké množství umělých sladidel aspartam a sorbitol. „Chci odpověď na to, proč moje krásná mladá dcera musela zemřít. Naše rodina to chce konečně uzavřít, abychom mohli jít dál,“ nechala se slyšet Samanthina máma s tím, že usiluje o to, aby se zvýšilo povědomí o rizicích těchto umělých sladidel.

beruna ( 7. května 2015 19:05 )

Na vině může být kombinace více příčin najednou, jenom žvýkačky to asi nebyly. Kdyby se normálně zdravě stravovala, tak by neměla nedostatek hořčíku a vápníku. To se stává holkám, které chtějí hubnout, a tak nejedí, žvýkačkami zahánějí hlad a jenom pijí vodu, čímž si z těla vyplavují i poslední zbytky živin. Otok srdce, mozku, kolaps nebo náhlá smrt nebývá v takových případech vzácná.

eliska963852 ( 7. května 2015 17:52 )

Umělá sladidla jsou ve velkém množství opravdu nebezpečná, na druhou stranu diabetiům pomáhají, ale nesmí se to přehánět. http://endokrinologie-obezitologie.cz/cs/clanky/obezita/umela-sladidla-ano-ci-ne/

Zobrazit celou diskusi