Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ostravská slonice Vishesh dnes ráno porodila své druhé mládě

Slonice Vishesh a její potomek.
Slonice Vishesh a její potomek.  (Autor: Repro Facebook)
Autor: ČTK - 
4. února 2014
08:45

Slonice Vishesh dnes brzy ráno porodila v ostravské zoologické zahradě své druhé mládě. Porod začal kolem 03:00 a trval přibližně hodinu, vše se obešlo bez komplikací. Matka se o mládě stará, řekla ČTK mluvčí zahrady Šárka Kalousková.

Letos sedmnáctiletá Vishesh své první mládě přivedla na svět v březnu 2011 - šlo o první slůně narozené v Česku. Sameček ale nakonec v květnu uhynul na celkovou sepsi a selhání oběhového systému.

"Oproti prvorozenému samečkovi, který se narodil před třemi lety, je mládě výrazně vyvinutější, vitálnější a větší. Zatím si nejsme jisti pohlavím. Jeho matka se chová klidněji, není agresivní, když například mládě upadne, pomáhá mu vstát a podpírá je," uvedla Kalousková.

Podle ní se slůně narodilo po 647 dnech březosti přesně ve 04:08. "Placenta vyšla ve čtvrt na sedm. Z její váhy, která byla 19 kilogramů, lze usoudit, že vyšla celá, takže bychom u samice neměli očekávat žádné poporodní komplikace," dodala Kalousková.

Video Slonice Vishesh a její potomek. - Zoo Ostrava
Video se připravuje ...

Pracovníci zahrady však stejně jako před porodem zůstávají obezřetní a neskrývají nervozitu. "Situace dále zůstává nejistá a nelze předvídat, jak se bude chování Vishesh dál vyvíjet. Doufáme však, že mladá samice zúročí své předchozí byť jen krátké zkušenosti s odchovem prvního mláděte a stane se pečlivou mámou," podotkla mluvčí.

Zoo se rozhodla, že pavilon slonů zůstane na nezbytně dlouhou dobu uzavřený, aby mládě i jeho matka měli dostatečný klid.

Sloni indičtí se v ostravské zoo těší velké popularitě. Dosud hlavně samička Rashmi, která letos oslaví třetí narozeniny. Na svět přišla jako druhé živě narozené slůně v českých a slovenských zoologických zahradách a je sestrou Vishesh. Sloni indičtí patří k ohroženým druhům. Ve volné přírodě jich žije maximálně 55.000.

dopdel ( 4. února 2014 09:31 )

Je to krásná zpráva ,ale proč nejsou v ostravské zoo kamery v pavilonu? Venku toho není moc vidět!!

Zobrazit celou diskusi