Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Proces s Janouškem se vleče: Dostane díky tomu nižší trest?

Autor: ljš - 
31. ledna 2014
17:24

Už pět měsíců se v procesu s pražským kmotrem Romanem Janouškem nic neděje. Soud čeká na zpracování znaleckého posudku, který si sám vyžádal. Podle odborníků to může obžalovanému pomoci k nižšímu trestu.

"Mezi délkou řízení a výší trestu je samozřejmě nepřímá úměra," řekl deníku Právo teplický soudce Miroslav Čapek. "Pokud od spáchání činu uplynula dlouhá doba a obžalovaný se po celou dobu ničeho nedopustil, je soudce povinen to zohlednit při výroku o trestu," vysvětlil.

Z toho důvodu bývají průtahy často taktikou ze strany obhajoby. Těžko se však takový záměr prokazuje. Jasné je to pouze v případech, kdy obžalovaný například předstírá nemoc nebo se skrývá. Pokud ale obhájce začne předkládat další a další posudky a důkazy, může se hájit tím, že pouze využívá klientových práv.

V Janouškově procesu se čeká na posudek, který si sice vyžádal soud, ten tak ale reagoval na rozpory v posudcích, které předložila sama obhajoba. "Pokud by soud dospěl k závěru, že například posudky dodané obhajovou jsou záměrně špatné, mohl by to vyhodnotit jako průtah obhajoby a délka řízení by pak neměla vliv na výši trestu," řekl Právu soudce Igor Krajdl. Takový záměr se však podle odborníků prokazuje velmi těžko.

karmavana ( 1. února 2014 10:53 )

NYNÍ MÁ NOVÝ MINISTR MOŽNOST UKÁZAT ŽE NENÍ ZKORUMPOVANÝ JAKO JEHO "PRAVICOVO-MAFIÁNŠTÍ" PŘEDCHUDCI. POKUD UŽ NENÍ NA VÝPLATNÍ LISTINĚ PANA ČÍŠNÍKA.

ferrys ( 1. února 2014 10:50 )

Úplně stejně jako v padesátých letech za komoušů.Jeden takový "kovaný" tehdy zastřelil brokovnicí mladou holku a protože měl rudou knížku, nic se mu nestalo.Nyní totéž u ODS.

sores ( 1. února 2014 10:45 )

 No jasně, soudy už začínají zohledňovat, je to cílené aby se vlk nažral a koza zůstala celá,že. Ten už má dávno svobodu zaplacenou, každý kdo si myslí že půjde Janouch do kriminálu je silně naivní! Bordel v Česku bují nadále, spravedlnost žádná.Věnované milióny jsou až na prvním místě, každý soudce po nich hrábne. HNUS

nm48 ( 1. února 2014 09:06 )

je jasný že mafie zasahuje do nejvyšších míst naší slavné justice a policie,stát se to jinému tak už dávno bručí ,sláva našemu soudnictví a sláva naším orgánům činných v trestním řízení už aby byl konec světa !!!

akko ( 1. února 2014 06:11 )

...takze je vlastne zu dnes vsechno jasny...kdo ma prachy,sedet nemusi..a kdo ma cas(za prachy),ten rad zdrzuje...odpor!!!!!!!!!!!!!!!!! Jiny sedi za kravovinu a tenhle sasek se z toho vylize...komu se da v tehle zemi verit?

Zobrazit celou diskusi