Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Muž, který nám všechno zdražil: Jak se zbavit nedotknutelného Singera?

Jak se zbavit muže, který všechno zdražuje?
Jak se zbavit muže, který všechno zdražuje?  (Autor: archiv Blesku)
Autor: Vladimír Barák - 
22. ledna 2014
11:07

Může oslabení koruny, které Čechům zdražilo skoro všechno, zlomit vaz guvernérovi ČNB Miroslavu Singerovi (45)? Nemůže. Jako nadčlověka jej totiž chrání české a evropské zákony.

Miroslavem Singerem řízená centrální banka snížila hodnotu české měny o 2 Kč vůči euru. To, že tím Čechům zdražila prakticky každý nákup a znehodnotila jim část úspor, Singerovu trafi ku neohrozí. „Musel by přestat splňovat podmínky požadované k výkonu funkce, nebo se dopustit vážného pochybení. Teprve poté jej může odvolat prezident,“ říká k možnému konci guvernéra ČNB přední český ústavní právník Jan Kysela.

Blond chyba?

Vážným pochybením přitom není například ani to, kdyby rozdával stotisícové odměny jako třeba expremiér Petr Nečas, který tak dopřával své milence na Úřadu vlády... „Pozici centrálního bankéře řeší evropské právo. Vážným pochybením by mohlo být například to, kdyby se zahraniční trhy dozvěděly o měnové intervenci dříve, než měly, což by republiku poškodilo. Či kdyby guvernér sám měl z takového opatření prospěch,“ dodává Kysela.

Ochrana s sebou...

I kdyby ale nakonec prezident uznal některé důvody a vyslyšel přání velké části veřejnosti, která volá po šéfbankéřově konci, Singer by se hned tak neporoučel, naznačuje právník. „Evropské právo jej chrání speciálně. Pouze guvernér má možnost se odvolat k Evropskému soudnímu dvoru. Ten by mohl prezidentovo rozhodnutí zrušit,“ upozorňuje.

andrea68 ( 28. ledna 2014 15:45 )

...ani se na pekáči nemusí mastit, jen ho strčit do pece.

ruudazvostravy ( 22. ledna 2014 16:44 )

Tak Syngra nebo Ksyndla?Dyk yó,vo ho.uno de,páni sy utáhnou trochu řemen a lůza pude hrabat do konteynerů,ny?Vot toho ye tady přece ta demogracyje.

reeh ( 22. ledna 2014 16:40 )

Vítejte v OBLUDÁRIU ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

frfr ( 22. ledna 2014 16:24 )

Není moc co řešit, podívejte se na foto jak je "vypasenej". Je to mladý muž a jak vypadá - a o to jak se ho "zbavit", to řeší k naší radosti, vlastně sám. I když si myslí, že je nadčlověk, jeho tělo je přeci jenom jako naše. Tak jen klid a hodně obědů a rautů ve funkci.

ninka64 ( 22. ledna 2014 15:48 )

Máš pravdu, s debilama je diskuse nemožná.Ale co to musí být za zrůdu, když mu vadí důchodci? Ono se mu to ve stáří vrátí i s úrokem, na každou sv... se vaří voda, to platí stále.

Zobrazit celou diskusi