Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Atentát ve firmě na bazény: Bombu doručil pošťák! Jak je to možné

Autor: ljš - 
16. ledna 2014
11:12

Neměl ani tušení, že balíček, který do firmy na výrobu bazénů v Osově u Berouna veze, přinese jejímu majiteli (†43) smrt. Česká pošta dnes potvrdila děsivý fakt, že zásilku s bombou doručil skutečně jejich nicnetušící zaměstananec. Jak je možné, že nebezpečí nikdo neodhalil? A může u nás bombu tedy poslat kdokoli komukoli?

"Ano, můžeme potvrdit, že výbušné zařízení skutečně doručila naše společnost," řekl Blesk.cz mluvčí České pošty Ivo Mravinac. Odhalit odesílatele balíčku tak bude velice těžké, protože při podání zásilky na poště je možné do pole odesílatel vyplnit prakticky jakoukoli adresu.

Pošta navíc ani neměla šanci odhalit, co se v balíčku nachází. Žádnými detektory před doručením totiž dopisy ani balíky neprochází. Důvody jsou nejen kapacitní a finanční, ale vyplývají především z nastavené legislativy.

"My ze zákona obsah zásilek ani kontrolovat nemůžeme. Na základě listovního tajemství ho totiž ani znát nesmíme. Existuje samozřejmě celá řada věcí, které se posílat nesmí, jako žíraviny, výbušniny, drogy, živí obratlovci apod. Pokud je posléze něco takového odhaleno, lze podat trestní oznámení," vysvětlil Mravinac.

Šokující také je, že pachatel během přepravy balíčku ohrozil obrovské množství lidí. Jen zaměstnanců pošty, kterým zásilka prošla rukama, je nejméně sto.

Doručení

Otázkou také zůstává, jak si mohl být pachatel jist, že zásilku ve firmě obdrží přímo oběť. Ve firmách je totiž běžná praxe, že i v případě, že je na balíčku uvedeno konkrétní jméno některého ze zaměstnanců, je k převzetí zmocněna určitá osoba, většinou recepční nebo asistentka. Často ale i tito pracovníci zásilky pro své nadřízené otvírají.

Je však možné, že pachatel postupy ve firmě dobře znal, nebo také to, že mu bylo jedno, koho svým útokem zasáhne.

Co si o případu výbuchu balíčku doručeném Českou poštou do firmy na výrobu bazénů myslíte? Pište do diskuze pod článkem.

 

kdoasi ( 16. ledna 2014 16:28 )

kdoasi ( 16. ledna 2014 16:27 )

Podle té zveřejněné fotky pachatele máš nejspíš pravdu.

jana999 ( 16. ledna 2014 15:35 )

to by bylo oprávněnější než vyžadovat občanku, když jsi jdu vyzvednout dobírku, už vidím nějakého pitomce, který jde platit za cizí balík

jana999 ( 16. ledna 2014 15:33 )

taky je to možný, třeba měl nevyléčitelnou nemoc, nedávno tento případ běžel v hříšných lidech, jen tam fingoval utopení

jana999 ( 16. ledna 2014 15:31 )

to by nešlo, pokud nezaplatíš pošta nic neodešle, to by bouchlo pak už na tý poště

Zobrazit celou diskusi