Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Al-Káida zabrala třísetisícové irácké město: Armáda ji chce vytlačit do tří dnů

Irácké jednotky se snaží znovu ovládnout město Fallúdža
Irácké jednotky se snaží znovu ovládnout město Fallúdža  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
5. ledna 2014
15:48

Irácká armáda očekává, že během několika dní vytlačí islámské radikály z klíčových měst na západě země. Dnes o tom informovala agentura Reuters. Organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), která je přímo napojená na teroristickou síť Al-Káida, v sobotu oznámila, že zcela ovládla Fallúdžu. Násilnosti se nevyhýbají ani Bagdádu, kde dnes při bombových útocích zahynulo nejméně 15 lidí.

ISIL také částečně dobyla Ramádí, což je hlavní město provincie Anbár, ve které chtějí teroristé vyhlásit oblast řízenou přísnými islámskými zákony.

Vojenské velení Anbáru dnes ve státní televizi oznámilo, že vojáci budou potřebovat "dva až tři dny" k vytlačení militantů z Fallúdže a z částí Ramádí. Podle armády vedou bojové operace provládní sunnitské kmenové jednotky, zatímco vojáci poskytují vzdušnou a logistickou podporu.

Boje v Anbáru si od pátku vyžádaly přes 120 mrtvých. V sobotu armáda oznámila, že zabila 25 příslušníků ISIL u Ramádí a 30 u Fallúdže. Obyvatelé Fallúdže dnes podle agentury AP hlásí klid, zatímco z Ramádí se ozývá sporadická střelba.

S bombovými útoky se Bagdád potýká takřka denně. Dnes se nejkrvavější útok odehrál v šíitské čtvrti Šáb, kde explodovala dvojice aut naložených výbušninami. O život tam přišlo deset lidí a 26 utrpělo zranění. Další tři útoky v irácké metropoli zabily pět lidí a 20 zranily.

zabibol ( 6. ledna 2014 08:07 )

Pár tomahawků by ál-srajdu vyléčilo. Bohužel stateční američtí boys už odešli.

minehava ( 5. ledna 2014 18:30 )

No,víkend v kelu,mějte se.

minehava ( 5. ledna 2014 18:28 )

Nějak se těm mírotvorným a míronosným Amikům nedaří. Spíš po nich všude zůstává rozvrat a zmar.A už to řešit nebudou,jen ať si to tam vyřídí sami.Není tohle vlastně pravý účel jejich misí?Spálená zem.

slider ( 5. ledna 2014 16:40 )

George W Bush. Sionista.

Zobrazit celou diskusi