Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přemnožení bobři na Moravě ničí stromy: To nebyl dřevorubec!

Autor: sč - 
4. ledna 2014
06:09

Z mohutných stromů dělají třísky. Poničí hráz rybníka tak, že hrozí její protržení. Kdo jsou tito ničitelé? Obyčejní bobři. Veliké problémy jsou s nimi nyní podél téměř celého toku řeky Moravy.

„Ve Zlínském kraji žije podle posledního průzkumu už asi 500 chráněných bobrů. A jejich teritorium se stále rozšiřuje. Staří totiž vytlačují mláďata ze svého území do vedlejších toků,“ řekl Blesku Jaroslav Hrabec (57), vedoucí oddělení ochrany přírody Zlínského kraje.

Bobři se dostali až do Buchlovic, kde se usadili v potoce, rybníčku i přehradě Smraďavka. Svými zuby zlikvidují až 80 let staré stromy. V Březolupech narušili dokonce přepadovou hráz rybníka a za větších dešťů hrozilo její roztržení. Loni na podzim krajský úřad vůbec poprvé v Česku povolil výjimku k odlovu. „Není to ale jednoduché. Odborníci jeden kus odchytili a tři mladé odstřelili. Ale dospělý pár je chytrý a nevylezl. Musí se tedy pokračovat,“ upřesnil Hrabec.

Úředníci chtěji se zvířaty zatočit

Ministerstvo životního prostřední již chystá tzv. plán péče o bobra. Česko bude rozděleno na tři zóny podle nebezpečí.

● zóna A – pokud tu bude zvíře ohrožovat majetek, bude se střílet

● zóna B – přechodná zóna, kde bude bobr chráněný, ale stavy se budou regulovat

● zóna C – evropsky významné lokality, které budou podléhat ochraně, například chropyňské lužní lesy mezi řekami Moravou a Bečvou na Kroměřížsku

20 minut pod vodou

Bobr evropský je až metr velký. Dosahuje váhy i 30 kg. Po jihoamerické kapybaře je druhým největším hlodavcem. Je dokonale přizpůsoben životu ve vodě díky plovacím blanám, které jsou na zadních končetinách, a uzavíratelným nozdrám. Uzavřít může také tlamu, což umožňuje využití zubů jako nástrojů i ve vodě. Pod vodou vydrží až 20 minut.

Byl málem vyhuben

V minulosti byli v Evropě bobři prakticky vyhubeni. Na přelomu 60. a 70. let byli proto vysazeni v Rakousku. Na Moravu se dostali přes řeky Dunaj a Moravu.

brande ( 4. ledna 2014 15:05 )

Chlapeček je ochránce, že? Pokud ano, pak tedy taky tupý umíněnec. No ale budiž nám útěchou, že jich moc není ale hladových bezdomvců je dost.

j_dc_cv ( 4. ledna 2014 14:07 )

Jistě. To jdi vysvětlit lidem, kteří žijí kousek pod narušenou hrází...

naidka ( 4. ledna 2014 12:18 )

Před časem jsem viděla v tv reportáž z Lednicko - valtického areálu zrovna v době, kdy se tam bobři začali znovu objevovat. Po uplynutí určité doby se zjistilo, že se bobři nekontrolovatelně přemnožili a způsobili v chráněném areálu velké škody. Co teď - areál je chráněný, bobr je chráněný, tak museli pracovníci parku se střídavým úspěchem bobry pochytat do pastí a NĚKAM je odvézt, ale kam, to jim nikdo neřekl, a v případě chráněných zvířat je to Nerudovská otázka - Kam s nimi?

minehava ( 4. ledna 2014 11:36 )

Vyhol bobra.........

fantom88 ( 4. ledna 2014 11:28 )

nejvíc přemnožení jsou hlupáci jako ty

Zobrazit celou diskusi