Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Nová lanovka na Sněžku svezla první cestující: Klaus s ní není úplně spokojený

Autor: ČTK, lm - 
20. prosince 2013
21:43

Nová kabinová lanovka na nejvyšší českou horu Sněžku dnes svezla první cestující. Na premiérové jízdě přepravy nemohl chybět ani bývalý prezident Václav Klaus, který si ale neodpustil kritiku na adresu ochránců přírody.

V provozu je zatím pouze spodní úsek lanovky z Pece na Růžovou horu, horní úsek dosud nemá hotové takzvané drážní inspekce. Původní sedačková lanovka na Sněžku dojezdila na horním úseku loni v květnu, na spodním v září.

Drážní inspekce nejsou podle starosty dokončené kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám na horním úseku lanovky, zejména silné námraze. "Po svátcích se bude v inspekcích pokračovat, cestující by druhý úsek mohli začít používat v lednu," řekl starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek. I v případě, že by lanovka v druhém úseku měla potřebná povolení, by se v ní dnes lidé až na vrchol nesvezli kvůli silné námraze a větru.

Stavba byla dokončena téměř o čtyři měsíce dříve, ač budování provázela řada problémů a některé části stavby místy měly i několikatýdenní zpoždění.

Prvním pasažérem nové lanovky se stal poslední žijící nosič nákladu na Sněžku Helmut Hofer. K němu si do kabinky přisedl bývalý prezident Václav Klaus. "Je to neuvěřitelné vítězství, že ta zelená ideologie úplně nezvítězila," řekl Klaus před spuštěním lanovky. Kabinku s nimi obsadili ještě místopředseda Senátu Přemysl Sobotka a místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák (oba ODS).

Hodinová kapacita lanovky zůstala na základě podmínek ochránců přírody na 250 lidech. To Klaus podrobil kritice. "Mrzí mě, že byla (lanovka) tak přiškrcená ve svých kapacitách. Mám strach, že tady natěšení návštěvníci budou jezdit a zjistí, že tady je stejná fronta, jaká bývala v minulosti," řekl Klaus. Peckému starostovi popřál, aby se mu v průběhu desetiletí podařilo kapacitu lanovky "aspoň ztrojnásobit."

V sobotu a v neděli se budou moci lanovkou na Růžovou horu svézt turisté ubytovaní v Peci pod Sněžkou, a to zdarma na takzvanou Kartu hosta. V pondělí 23. prosince a na Štědrý den bude lanovka uzavřená, široké veřejnosti se spodní úsek otevře 25. prosince. Původně radnice počítala s tím, že celá lanovka pro veřejnost začne sloužit 23. prosince.

Jízdné na nové lanovce proti staré zdraží asi o deset procent na 210 korun, zpáteční jízdenka bude stát 390 korun. Jízda až na vrchol se díky vyšší rychlosti nové lanovky zkrátí z dřívějších 25 na 16 minut. Nová lanovka by měla lépe odolávat větru. "Původní lanovka kvůli silnému větru byla na horním úseku více než třetinu dní v roce mimo provoz," řekl dříve ČTK náčelník lanovky Jiří Martinec.

Původní sedačkovou lanovku vyrobila Transporta Chrudim v licenci švýcarské firmy Von Roll. Ze staré lanovky zůstal zachován objekt dolní stanice. V budoucnu by v něm mohlo být muzeum lanovky a Pece pod Sněžkou. Služeb lanovky z roku 1949 každoročně využívalo 200.000 lidí a až na Sněžku vyjela asi polovina z nich.

pantik ( 21. prosince 2013 11:16 )

Na Sněžku chodím pěšky,teď se svezu abych jen vyzkoušel novou věc a zase budu chodit pěšky.Víte jak se krásně šlape z Červeného Kostelce na Sněžku?Je to jen asi 56 km.

zlymikes ( 21. prosince 2013 06:21 )

Já musím s Klausem souhlasit.Před dvěma lety jsem se chtěl nechat vyvézt nahoru i za ty hříšný peníze.Když jsem ale viděl dole tu frontu,vzdal jsem to.Nemám rád fronty a zelené blbečky.Např nebýt jich,už se dávno pluje na úseku Ústí-Děčín s větším ponorem a tedy s větším využitím ložného prostoru lodí. Jenže kvůli několika čolkům to nejde.Obdobně je to se silnicí přes České středohoří.Tam zase bydlí několik zajíců a žab a proto se nesmí stavět tunel.Nebo ona blbost,že každá osoba musí platit obci za popelnici bez ohledu na to,zda třídí odpad či na a zda tu jhednu,dvě,tři plechovky naplní.Proč bych měl třídit,když platím stejně. Někdy si myslím,že ty zelené potvory,v čele s Buríkovo slíkpou,kopou za úplně někoho jiného než za přírodu.

krtekub ( 20. prosince 2013 22:47 )

On je spokojený jen se sebou.

Klausovka ( 20. prosince 2013 22:39 )

Klausovka ( 20. prosince 2013 22:38 )

Zobrazit celou diskusi