Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Václava Havla na Hrádečku připomínají svíčky a papírová srdce

Autor: ČTK - 
18. prosince 2013
15:08

Bývalého prezidenta Václava Havla na jeho chalupě na Hrádečku na Trutnovsku, kde před dvěma roky zemřel, připomínají zapálené svíčky a červená papírová srdce. Během dnešního dopoledne se u chalupy zastavilo několik lidí.

Na ohradě u stodoly bylo dnes po deváté hodině několik papírových srdcí a pod ní hořelo přes dvacet svíček. Na jednom ze srdcí bylo napsáno S díky vzpomínáme, mezi svíčkami byl také dopis nadepsaný Pan prezident Václav Havel. Na ohradě plápolaly tibetské modlitební praporky. Chalupa byla zavřená, okna zatažená závěsy a dolní okna chránily mříže.

"Jezdíme pracovně okolo a hlavně jsme ho měli rádi. Stále na něj vzpomínáme. Myslím, že to byl jeden z nejlepších českých prezidentů a nemělo by se na něj zapomínat," řekl novinářům jeden z dvojice mužů ze Dvora Králové nad Labem, kteří u chalupy zastavili s dodávkou.

Na Hrádečku v mrazivém počasí zastavil se svým autem i starší muž. "Já jsem sem nepřišel za prezidentem, ale za Vaškem. Bydlím za kopcem, kam taky občas přišel na návštěvu, takže na něj určitě vzpomínám," řekl muž poté, co zapálil svíčku. U stodoly chalupy po chvíli zastavila také dvojice mladíků. "Byl to výborný prezident, je to dva roky, co zemřel, proto jsme sem přijeli na jeho počest zapálit svíčku. Osobnost, jako byl Václav Havel, České republice určitě chybí," řekl ČTK jeden z mladíků.

Druhé výročí úmrtí Václava Havla si dnes připomenou na mnoha místech České republiky, například v pražském Divadle Archa se uskuteční vzpomínkový večer nazvaný Od Velvet Underground k Velvet Revolution, který připomene dvě osobnosti undergroundu a také dva přátele - Václava Havla a Lou Reeda. Na Pražské křižovatce se koná bohoslužba. Sloužit ji bude kardinál Dominik Duka, kytici k Havlovu hrobu položí prezident Miloš Zeman. Václava Havla si připomenou i v Brně.