Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vláda schválila největší změnu zákona o potravinách za 15 let!

Vládou prošla největší změna zákona o potravinách za 15 let.
Vládou prošla největší změna zákona o potravinách za 15 let.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: shp, ČTK - 
11. prosince 2013
18:35

Obchodníci, kteří prodávali Čechům blafy namísto potravin, by se měli začít bát. Vláda dnes schválila novelu, která je označována za největší změnu potravinového práva za 15 let. Pokuty za klamání spotřebitelů, neoznačené nebalené potraviny a při neprokázání původu jídla, budou pořádné mastné!

Novela mimo jiné zvyšuje pokuty za klamání spotřebitelů a má zpřísnit označování nebalených potravin. Velcí obchodníci mají nově mít povinnost deklarovat, odkud pochází většina jejich zboží. Podle ministra zemědělství v demisi Miroslava Tomana je novela ve prospěch spotřebitele.

„Aby spotřebitel věděl, kdo výrobek vyrobil, ze které země pochází, co obsahuje, tzv. hlavní složku. A v neposlední řadě povinnost uvádět pět zemí, které se podílejí nejvíc na prodeji potravinářských výrobků v jednotlivých obchodech s tržbami nad pět miliard korun,“ uvedl Toman.

Předchozí vláda premiéra Petra Nečase již začátkem května návrh schválila a poslala do Poslanecké sněmovny. Z důvodu svého rozpuštění však Sněmovna nestihla materiál projednat. MZe pod vedením současného ministra a bývalého šéfa Potravinářské komory Miroslava Tomana materiál upravilo a znovu předložilo ministrům. Nyní jej musí projednat Sněmovna.

Návrh má například uzákonit, aby obchodníci při pultovém prodeji nebalených potravin museli značit podíl hlavní složky výrobku a jméno výrobce.

Obchodní řetězce s tržbami přesahujícími pět miliard korun ročně mají nově mít povinnost informovat u vstupu do prodejen údaj o pěti hlavních zemích, ze kterých pochází zboží v jejich nabídce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi