Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

V kauze Nagyová sklapla další past: Kvůli krytí Janouška?

Bývalý státní zástupce Grygárek je dalším stíhaným v kauze Jany Nagyové (dnes. Nečasové) prý kvůli krytí Romana Janouška
Bývalý státní zástupce Grygárek je dalším stíhaným v kauze Jany Nagyové (dnes. Nečasové) prý kvůli krytí Romana Janouška  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
11. prosince 2013
15:31

Třetí větev spletité kauzy Nagyová - tažení proti kmotrům - nabývá konečně zřetelnějších obrysů. Padlo první velké obvinění. Na krku ho má exnáměstek pražského vrchního žalobce Libor Grygárek. A to údajně kvůli tomu, že měl pomáhat kmotrovi Janouškovi! Jak?

Bývalý komunistický prokurátor Libor Grygárek je obviněn ze zneužití pravomoci. Z doby, kdy pracoval coby náměstek vrchního žalobce v Praze a dohlížel na řadu velkých kauz. Grygárkovo obvinění přitom souvisí s kauzou Nagyová. Vrchní státní zastupitelství v Olomouci, vedené Ivo Ištvanem, ve své zprávě potvrdilo: "V trestní věci obviněné Jany Nečasové bylo zahájeno trestní stíhání další osoby". Kvůli čemu Grygárek stíhán? Došlo prý k tomu, že nedal pokyn k řádnému objasnění případu údajného praní špinavých peněz.

Případ se tak patrně týká té větve kauzy Nagyová, ve které probíhala razie v sídlech kmotrů Romana Janouška a Ivo Rittiga. Dalšími větvemi kauzy Nagyová je obvinění samotné Jany Nečasové (dříve Nagyové) z nezákonného sledovány Radky Nečasové prostřednictví vojenské rozvědky, a pak také korupční kauza údajného uplácení bývalých rebelů v ODS Tluchoře a spol.

Grygárek kryl Janouška?

Podle zprávy zastupitelství existuje důvodné podezření, že Grygárek nevydal příkaz k prošetření praní špinavých peněz kvůli osobnímu a přátelskému vztahu k člověku, který v kauze figuroval. Tedy patrně k Janouškovi. Jeho prostředky prý přitom měly být zajištěny v zahraničí - Janouška údajně prošetřovaly švýcarské úřady a měly mu zajistit 2 miliardy korun! Janoušek se k nim však nehlásí.

"Dnešním dnem bylo zahájeno stíhání bývalého žalobce, který byl obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby," potvrdil aktualne.cz šéf odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Petr Šereda. A dodal: "Šlo o krytí, protože mezi oběma osobami panovaly přátelské vztahy." Grygárka v minulosti označila současná ministryně spravedlnosti Marie Benešová za součást justiční mafie, za což se mu ale později na základě soudního rozhodnutí musela omluvit.

kukuku ( 12. prosince 2013 09:12 )

Víš, jaký je rozdíl mezi milionem a miliardou ? Asi ne, obojí je pro Tebe "moc", že ?

salto ( 12. prosince 2013 07:55 )

Je to pravda, stačilo jenom něco říct proti tomu dobytku a už byl oheň na střeše. Dneska ty tupci říkají: óóó, jak jsme byli naivní. Blbci jste byli a blbcema zůstanete

123automobil ( 12. prosince 2013 07:29 )

123automobil ( 12. prosince 2013 07:28 )

123automobil ( 12. prosince 2013 07:26 )

Zobrazit celou diskusi