Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zátah policie na poslance, úředníky a kmotry: Jaké jsou jejich vztahy?

Autor: pol, mokk - 
14. června 2013
06:00

Možná vás v noci na čtvrtek vzbudil podivný cvakavý zvuk… To bylo drkotání zubů strachy se třesoucích politiků, lobbistů, jejich kamarádíčků a miliardových podvodníků. Nečekaně totiž odstartovala poprava politické mafie.

Čistka začala těsně po druhé hodině ráno, kdy Útvar pro odhalování organizovaného zločinu »slušně« počkal na konec zasedání vlády a pak tam vtrhl! Poprvé v naší historii obsadila policie Úřad vlády! I premiéra Nečase tam drželi do čtyř do rána! Koho také vyslýchali? Koho zadrželi? Kdo je namočený v největším politickém skandálu české historie? Tady je tablo těch, kteří si možná již brzo budou hrát na Ratha! (kromě těch, kterým se české policii už zase podařilo zdrhnout!!!)

Výslech - Petr Nečas (48)

Slabý, nevýrazný premiér, který právě ohlásil rozvod. Jeho vládu provázely skandály se zneužíváním veřejných peněz (elektronické zdravotní knížky, sKarty, elektronické mýtné či Opencard). Tyto projekty byly předraženy a škody se počítají v miliardách. Nečas k nim nikdy nezaujal jasné stanovisko. Podle zdrojů z úřadu vlády je zcela pod vlivem své pravé ruky Jany Nagyové. Ve čtvrtek se jí také znovu zastal!

Zadržena - Jana Nagyová (48)

Nečasova pravá ruka, jedna z nejvlivnějších žen ve státě. Údajně rozhodovala o obsazování lukrativních postů v různých státem ovládaných firmách, kde se točily velké peníze. Co je pravdy na tom, že se pilně stýkala s kmotry a údajně při jejích návštěvách byly ve hře igelitky s miliony? Nečas jí vyplácel stotisícové odměny, protože »dře jako kůň«. Spekuluje se, že se rozvádí právě kvůli ní.

Zadržen - Ondřej Páleník (47)

Exšéf Vojenského zpravodajství ČR, nejmladší generálporučík v historii ČR, přítel exministra obrany Martina Bartáka. V armádě rozhodoval o velkých nákupech bez soutěže, tak se třeba pořídily předražené německé vozy Dingo. Nečas Páleníka vloni dosadil na post šéfa Správy státních hmotných rezerv. Spekulovalo se o tom, že to byl vstřícný krok vůči rebelantům ODS v čele s Tluchořem.

Výslech - Roman Boček (43)

Vlivný člen středočeské ODS blízký Ivo Rittigovi. V letech 2009 až 2010 působil jako vrchní ředitel a náměstek ministra dopravy, poté byl náměstek ministra zemědělství. Pak zamířil do představenstva Českých drah. V minulosti vedl i příbramskou nemocnici. Údajně právě kvůli Bočkovi zasahovali policisté v ředitelství Lesů ČR v Hradci Králové. Roman Boček byl totiž jistou dobu členem jejich dozorčí rady.

Zadržen - Ivan Fuksa (49)

Jako ministr zemědělství končil, protože podle premiéra „stále jenom mlčí“. Spíš to ale bylo kvůli navázání na protinečasovskou opozici v ODS. Byl spojován s kontroverzním příbramským bossem Jaroslavem Starkou. Jako 1. náměstek ministra financí měl na starost majetkové podíly státu, např. v ČSA. Za odchod ze Sněmovny získal post místopředsedy představenstva Českého Aeroholdingu.

Na cestách - Marek Šnajdr (48)

Patří mezi takzvané rebely, kteří svým odchodem ze Sněmovny udrželi Nečasovu vládu. Má za sebou například angažmá coby náměstek několika ministrů zdravotnictví a post šéfa správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. I on rozhodně má velmi silné slovo ve středočeské ODS. Vždy odmítal jakýkoliv podíl na skandálu předražených elektronických zdravotních knížek IZIP.

Na cestách - Roman Janoušek (44)

Ohromnou moc bývalého číšníka odhalily odposlechy jeho rozhovorů s někdejším primátorem Bémem. Z nich vyplynulo, že ovládal metropoli, VZP a jeho vazby sahaly do nejvyšších pater politiky, především ODS. Předraženým časopisem VZP dával přes svoji firmu Oraprint vydělat i exministru vnitra Radku Johnovi (VV). Je obviněn z pokusu vraždy, když srazil jinou řidičku a ujel.

Na cestách - Ivo Rittig (50)

Prodejce luxusního oblečení patří k pražským kmotrům, kteří ovlivňují magistrát. Nadační fond proti korupci obvinil Rittiga, že na jeho účty přicházely desítky milionů z pražského dopravního podniku. Do pozornosti médií se dostal už v roce 2000 v souvislosti s některými nestandardními úvěrovými případy v Komerční bance. Je blízkým přítelem ministra zemědělství Petra Bendla.

Zadržen - Lubomír Poul (48)

Vystudovaný elektrotechnik je šéfem Úřadu vlády od roku 2010, kdy nahradil přítele lobbisty Marka Dalíka Jana Nováka. Předtím byl tři roky vedoucím úřadu ministerstva průmyslu. Loni v prosinci se stal členem dozorčí rady ČEZ. Podle zjištění Blesku si žije určitě lépe než jeho šéf Nečas. Pořídil si totiž luxusní dřevem obkládanou a kamerami chráněnou vilu v Praze-Jinonicích za 10 milionů.

Šťára - Libor Grygárek (51)

Někdejší vrchní státní žalobce měl v uplynulých letech většinu nejdůležitějších kauz pod palcem. Mluvilo se i o tom, že je ve spojení s lobbistou Janouškem, s nímž údajně jednal v době, kdy vrchní státní zastupitelství řešilo pět jeho případů. Nejvyšší žalobce na něj podal kárnou žalobu kvůli průtahům v kauze Mostecká uhelná. Zajímavé je i to, že byl v minulosti označen za člena »slavné« justiční mafie!

Šťára - Pavel Dlouhý (59)

Boss, bez kterého se na jihu Čech nehne nic. Mirek Topolánek ho označil za kmotra. Spekuluje se, že je na něj navázán ministr průmyslu Martin Kuba. Říká se mu »hlubocký kníže«, protože bohatstvím a mocí dorostl do formátu feudálů, jimž může závidět i Karel Schwarzenberg. Jeho manželka, jinak žena v domácnosti, dostala na účet desítky milionů korun ze společnosti, která inkasovala státní dotace.


Petr Tluchoř (45)

Bývalý šéf poslanců ODS, který přišel o post, když byl obviněn, že s Kristýnou Kočí připravoval puč ve Věcech veřejných a chtěl oslabil moc premiéra. Vloni na podzim se postavil do čela rebelantů, kteří nechtěli podpořit daňový balíček. Aby vláda nepadla, odešli ze Sněmovny. Za to pak dostali jako trafiky lukrativní posty ve státem ovládaných firmách. Sám Tluchoř je prý nyní konzultantem.

ajtakrajta56 ( 14. června 2013 11:45 )

Tluchoř je obviněn z korupce? Tak prověřit je všechny a pěkně odevzat platy a posadit je k Rathovi do vězení.

wandzi ( 14. června 2013 08:52 )

No,to je mazec,to nemůže Nečas ustát ať to dopadne jakkoliv,opravdu velmi dobrá práce mimopražských na pražské vedení, nelíbí se mi levicoví štěkající vševědi prahnoucí po moci o které si myslí,že jim spadne bezpracně do klína. Potřebujeme k nápravě jiné lidi,kteří byli dosud mimo užvaněný parlament,po nás potopa,říkali si někteří a teď pěkně s nimi do chládku. Čistí se Augiášův chlív.

galila ( 14. června 2013 08:42 )

Všechny je pozavírat až by zčernali!!! Je to jen banda zlodějů a darebáků, co rozkrádají tento stát!!! Dát jim lopaty do ruky ať dřou než chcípnou, ať je z nich aspoň nějakou chvíli užitek...

itartas ( 14. června 2013 08:27 )

doktorko6: zloději křičí chyťte zloděje...to známe, očista ve státní správě musí začít od těch nejnižších úřadů, tam si to teprve mastí kapsy....

itartas ( 14. června 2013 08:24 )

tonny44:koukám že ty bys střílel do lidí, jenom kvér ti dát do ruky co?

Zobrazit celou diskusi