Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zabedněná Blanka: Spor o miliardový tunel pokračuje, firma přerušuje práce!

Autor: simao, ČTK - 
6. prosince 2013
20:35

Společnost Metrostav, která má na starost výstavbu tunelového komplexu Blanka, začala se zabedňováním vjezdů do tunelu! Kvůli sporům s magistrátem se totiž chystá zastavit k sobotnímu večeru stavbu. A žádá proplacení více jak dvou miliard, které jí prý město dluží.

Pražský tunel Blanka měl být sice původně zprovozněn v roce 2011, jenže tenhle termín se dál a dál odsouval a ani jaro 2014 nemusí být zdaleka definitivní. Kolem stavby tunelu se totiž rozhořel ostrý spor mezi současným vedením města a firmou Metrostav, která má stavbu na starosti. Vedení magistrátu totiž tvrdí, že smlouva s Metrostavem je neplatná. Byla přitom uzavřená v době, kdy Praze šéfoval přimátor Bém.

Spor o miliardy pokračuje

Magistrát se proto nyní zdráhá vyplatit dlužné peníze. Cena stavebních prací i použitých technologií přitom měla být v případě Blanky původně 26 miliard korun. Jenže nyní se vyšplhala o 10 miliard výše! Pokud by však byla stavba Blanky zcela zastavena, nebylo by to zdaleka zadarmo - roční náklady na zastavení a konzervaci stavby odhaduje Praha na 1,6 miliardy korun... Jestli ono by to nechtělo tenhle obří tunel konečně už opravdu dostavit. 

Metrostav přerušuje práce na Blance

V sobotu však práce na Blance utichnou. A společnost Metrostav dnes kvůli sporu s magistrátem zahájila provizorní uzavírku vjezdových ramp do tunelu - tyto práce zahájila v ulici Milady Horákové a všechny vstupy by měli stavbyvedoucí zajistit do sobotního večera. "Staveniště ohradíme neprůhledným plotem a bude tam i ochranka. Je tam řada drahých komponent a taky hodně měděných kabelů. Pokud to nezatlučeme prkny, tak to nikdo neuhlídá," uvedl ČTK mluvčí Metrostavu František Polák.

Na stavbě zůstane jen několik techniků, kteří budou Blanku nadále kontrolovat, zda je vše v pořádku. A  pohotovosti zůstane pro jistotu i havarijní četa. Blanka je totiž známá i svými propady... Pokračovat budou pouze práce na technologické části, neboť se Praha naopak dokázala domluvit s firmou ČKD Praha DIZ, která je buduje. Tahle smlouva je totiž podle obou stran platná. Volný tak zůstane pouze průjezd do Blanky v Tróji, aby se na staveniště dostali lidé z ČKD.

kloucek1970 ( 9. prosince 2013 13:49 )

Chceme, aby Tunel Blanka posloužil v zimě 2013/2014 jako úkryt před mrazem pro lidi bez domova. Teplota 10°C v tunelu zachrání mnoho lidských životů. https://www.facebook.com/Tunel.Blanka.bezdomovcum

namoroman ( 6. prosince 2013 21:44 )

Přeeesně

namoroman ( 6. prosince 2013 21:20 )

A Bém je svatý?!

jir-ka ( 6. prosince 2013 21:20 )

Možná ho měli stavět číňani.Bylo by to levnější,a možná i dříve hotové.

namoroman ( 6. prosince 2013 21:05 )

No nevím kdo vlastní Metrostav, ale připadá mi a nedivil bych se pokud je majitelem stát, kdyby tímto způsobem zadlužili Metrostav a potom ho někdo "musel" oddlužit a za pár korun koupit.Tak jako Sazkaaréna posloužila k tunelu na Sazku.Takže je to MOŽNÁ tunel v tunelu

Zobrazit celou diskusi