Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Studená Plzeň: 50 tisíc lidí je bez tepla!

Porucha je na hlavním přivaděči, oprava by měla být hotová do večera.
Porucha je na hlavním přivaděči, oprava by měla být hotová do večera.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, geok - 
17. listopadu 2013
15:57

Padesát tisíc lidí na největších plzeňských sídlištích je dnes bez tepla kvůli poruše na hlavním přivaděči tepla z teplárny na severní předměstí Plzně. Na odstranění závady pracovníci teplárny pracují, odstraněna by měla být do večera.

 "Dnes v 05:00 ráno zjistil nonstop dispečink Plzeňské teplárenské významnou netěsnost, tedy únik vody z hlavního tepelného napáječe o průměru 500 milimetrů na Severním Předměstí, kterým zásobujeme teplem asi 50.000 obyvatel," popsal mediální zástupce teplárny Jaroslav Hudec. Porucha tak připravila o teplo domácnosti na největších sídlištích Lochotín, Košutka a Bolevec.

Místo poruchy technici během hodiny lokalizovali ve čtvrti Stará Roudná. Potrubí je tam vedeno v takzvaném kanále, což je pro opravu snadnější, než kdyby bylo uloženo přímo v zemi. Pracovní četa začala na odstranění závady hned pracovat. Našla na místě přibližně půlmetrovou podélnou trhlinu na spodní straně roury.

Porucha na hlavním přivaděči

Hlavní rozvaděč je rozdělen na pět sekcí, v případě havárie je možné uzavřít pomocí ventilů úsek s poškozením od zbytku potrubí. "To znamená, že není třeba vypouštět 120 stupňů horkou vodu o tlaku 20 atmosfér z celého systému, ale pouze ze sekce, v níž došlo k poruše," popsal Hudec, Toto opatření zavedla teplárna před 15 lety, díky němu se výrazně zkracuje doba potřebná k opravám. "Odborníci na místě konstatovali, že se jedná o závadu velmi neobvyklou, s níž se dosud v Plzni nesetkali - podélná prasklina v jinak zdravém potrubí," řekl Hudec.

V roce 2015 bude konec závadám

Technickou závadu na horkovodním potrubí, které v Plzni měří klem 250 kilometrů, nelze nikdy vyloučit. Riziko podobného výpadku dodávky tepla pro Severní Předměstí bude podle něj zcela eliminováno po roce 2015, kdy Plzeňská teplárenská uvede v Chotíkově za Plzní do provozu spalovnu komunálního odpadu. Zásobování teplem pak bude možné alternativně ze současného teplárenského centrálního zdroje, tak i z nové spalovny.

djaba ( 17. listopadu 2013 22:33 )

Koukajíc,na dokument o síbiři,si tamní novinářka libovala - máme tu pět stupňů v bytě.Nezmrli, kurňa sorry zmrzli - zmrli voe.

egyptanka ( 17. listopadu 2013 19:15 )

sorry - nezmrzli

egyptanka ( 17. listopadu 2013 19:15 )

Nezmrli jsme a jsme v pohodě.

Zobrazit celou diskusi