Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čínské uvolnění: Komunisté zruší pracovní tábory a povolí rodinám druhé dítě!

Čína slibuje reformy: Zrušení pracovních táborů a kontroverzního nařízení o jednom dítěti v řadě rodin
Čína slibuje reformy: Zrušení pracovních táborů a kontroverzního nařízení o jednom dítěti v řadě rodin  (Autor: ČTK, Profimedia)
Autor: simao, ČTK - 
15. listopadu 2013
15:19

Čínští komunisté přistoupili na uvolňování režimu a zavádí reformy. Do budoucna by měli zrušit pracovní tábory a také kontroverzní omezení, týkající se většiny Číňanů - politiku jednoho dítěte v rodině. Číňané se radují, do budoucna by mohli mít děti dvě. Čínští politici se navíc chystají sejít s evropskými představiteli na schůzce, které se bude účastnit i premiér Rusnok. A pozvánku přímo do Číny dostal prezident Miloš Zeman.

Vedení čínské komunistické strany jednalo čtyři dny za zavřenými dveřmi. A oficiální méda nyní přinášejí první závěry ze zasedání ústředního výboru. V zemi se prý chystají rozsáhlé reformy v ekonomické, sociální a politické oblasti. Čína chce třeba uvolnit kontroverzní politiku jednoho dítěte - v současnosti je zákonem zapovězeno většině obyvatel plození většího množství dětí. Nyní by však kromě obyvatel venkova mohli mít dvě děti třeba i páry, kde je alespoň jeden z rodičů jedináček. Dosud si mohli dvě děti pořídit jen rodiče, které byli oba jedináčci.

Pracovní tábor: Symbol čínské diktatury

Centrální plánování však v Číně jede nadále naplno i v jiných oblastech. Více prostoru by do budoucna ale měl dostat volný trh, což je však značně vágní informace. Peking se také chystá omezit seznam trestných činů, za které hrozí pachatelům smrt. A v neposlední řadě zrušit pracovní tábory!

Systém "převýchovy prací", umožňující odsuzování politických vězňů bez soudního procesu, přitom pamatuje Mao Ce-tunga. Jeho vznik byl inspirován sovětskými gulagy a v táborech zemřely miliony lidí. V současnosti zde končí i narkomani, drobnější zlodějíčci a prostitutky. Otázkou však je, co s nimi. A jestli nejde jen o líbivé gesto směrem k Západu. Spekuluje se, že by tábory fungovat i nadále, jenom v utajované podobě a stále řešit otázku, kam s "třídními nepřáteli". Podobně, jako je tomu třeba v KLDR...

Zeman dostal pozvánku do Číny

Celkově je však informací o čínských reformách poměrně málo. Podrobnosti se tak třeba dozví český premiér v demisi Jiří Rusnok, který se koncem listopadu chystá do Rumunska na setkání 16 předsedů vlád zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy právě s čínskými představiteli. Pracovní cesta předsedy vlády přijde stát na 450 tisíc korun, jak uvádí materiál české vlády. Jednat by se mělo o prohloubení spolupráce v obchodu, investicích, turistice, vzdělání a kultuře. Oficiální pozvánku pak do Číny dostal Miloš Zeman, který přijal čínskou delegaci v úterý v Lánech. A již dříve avizoval, že chce ve své funkci navštívit země, které představují ekonomické příležitosti pro české firmy a odkud lze získat zahraniční investice.

zabibol ( 16. listopadu 2013 17:40 )

Já bych ty pracovní tábory nerušil. Bude to vhodné rekreační středisko pro české komunisty.

mandat ( 16. listopadu 2013 16:51 )

V Cine muzou mit vic deti,ale musi za ne platit. Jsou Cinani, co maji napr. 3 deti.

mamasamsam ( 15. listopadu 2013 17:21 )

Zobrazit celou diskusi