Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Číňanů bude na světě ještě víc. Miliardová země povolila rodinám dvě děti

Autor: ČTK, mb - 
29. října 2015
13:30

Čína „zmírňuje“ perzekuci rodin. Nejvyšší vedení Komunistické strany Číny se rozhodlo skončit s dlouholetou politikou jednoho dítěte. Komunisté ale budou stále vícečetným rodinám přikazovat, kolik můžou mít dětí. Od nynějška mohou mít čínské rodiny dva potomky.

K přísné politice pod heslem jedna rodina - jedno dítě přistoupilo čínské vedení v roce 1980, aby kvůli údajným omezeným zdrojům zbrzdilo populační explozi. Toto pravidlo se ale v pozdějších letech postupně zmírňovalo, protože vede k rychlému stárnutí obyvatelstva a k převaze počtu mužů nad ženami.

Zabíjení děvčátek

Rodiny v Číně obvykle preferují syny a řada budoucích matek vyhledává potrat, pokud je plod ženského pohlaví. V Číně tak na 100 narozených dívek připadá 118 chlapců. Přirozený poměr ve společnosti je přitom 105 chlapců na 100 dívek.

Už předloni v listopadu komunistické vedení poněkud uvolnilo přísné populační zákony, ale očekávání úřadů tento krok nenaplnil. Z 11 milionů rodičovských párů, kterým bylo umožněno mít druhé dítě, projevilo zájem jen 700 tisíc. Kvůli ekonomické situaci si ne každý pár může dovolit mít další potomky.

Páry, které se doposud odvážily porušit politiku jednoho dítěte, čekala těžká volba. Pokuta ve výši devítinásobku násobku ročního příjmu nebo odmítnutí „registrace“ druhého potomka. Ten by pak nemohl například jít do školy a byl by de facto občanem druhé kategorie.

Útok na svobodu člověka

Čína je dlouhodobě kritizována organizacemi na ochranu lidských práv právě kvůli politice jednoho dítěte. Stát svou přísnou politikou zasahuje do intimní sféry člověka, není výjimkou, že některé ženy jsou dokonce nuceny podstoupit potrat. „Je zde tolik tlaků, lidé se bojí. Nemáme svobodu,“ prohlásila Sarah Huang, která bojuje za to, aby rodiče sami určovali, kolik budou mít dětí.

Stárnoucí populace

Podle oficiálních statistik z loňského roku žije v Číně 1,36 miliardy lidí, země se ale potýká se stárnutím populace. Počet obyvatel v produktivním věku v minulém roce klesl o 2,44 milionu. Téměř 15 procent obyvatelstva dnes v Číně tvoří lidé starší 60 let a do roku 2030 budou podle odhadů představovat čtvrtinu čínské populace.

Zobrazit celou diskusi