Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Číňanka neměla na poplatek za druhé dítě: Donutili ji k potratu v 7. měsíci

Úředníci ženu násilím odvezli do nemocnice, kde ji donutili k potratu
Úředníci ženu násilím odvezli do nemocnice, kde ji donutili k potratu  (Autor: anc)
Autor: ČTK, ljš - 
14. června 2012
15:19

Neuvěřitelnou krutost ukázali čínští úředníci z Úřadu pro kontrolu porodnosti. Ženu, která byla v sedmém měsíci těhoteství, odvezli do nemocnice a donutili ji k potratu. A důvod? Neměla na zaplacení poplatku za druhé dítě.

K potratu v sedmém měsíci donutily údajně čínské úřady matku ze severní provincie Šan-si, protože čekala druhé dítě. Fotografie ženy s malou mrtvolkou, jejíž pravost nelze ověřit, vyvolala mezi čínskými uživateli internetu vlnu rozhořčení. Čína dlouhodobě prosazuje politiku jednoho dítěte, která většině rodin zakazuje mít více potomků.

Feng Ťia-mej z okresu Čen-pching uvedla, že si nemohla dovolit zaplatit pokutu ve výši 40.000 jüanů (128.000 Kč) za porod druhého, "nepovoleného" dítěte. Místní úřad pro plánovaní rodičovství rozhodl, že plod musí být ženě odebrán.

Dostala injekci a dítě zemřelo

Manžel Feng vypověděl, že jeho žena byla 2. června odvezena proti své vůli činiteli z úřadu pro plánování rodičovství do nemocnice, kde dostala injekci. "2. června jí dali injekci a dítě se narodilo mrtvé 4. června ve 3:00 ráno. Tu injekci dali dítěti přímo do hlavy," řekl Teng Ťi-jüan. "Nesouhlasila s tím... Popadli ji za ruku a donutili ji podepsat," dodal.

Nejmenovaný místní úředník z okresu Čen-pching popřel, že by Feng byla k potratu donucena. Centrální čínské úřady dnes sdělily, že zahájily vyšetřování případu.

Nucené potraty

"Příběh Feng Ťia-mej ukazuje, že politika jednoho dítěte pokračuje a používá se k odůvodňování násilí páchaného denně na ženách," citoval zpravodajský server BBC aktivistku Čchaj Ling z organizace pro lidská práva All Girls Allowed.

"Tvrdí se, že toto prováděli japonští zlosyni a nacisté. Ale přitom se to děje dál a není to rozhodně ojedinělý případ... (Ti, kdo o tom rozhodli,) by měli být popraveni," napsal jeden z přispěvatelů na webové stránce netease.com.

Jedním z nejznámějších bojovníků proti nuceným potratům v Číně je slepý disident Čchen Kuang-čcheng, který přitáhl pozornost světové veřejnosti, když se mu minulý měsíc podařilo uprchnout z domácího vězení na americkou ambasádu v Pekingu.

Jedináčci mají výjimku

Takzvanou politiku jednoho dítěte uplatňuje Čína již 30 let, počet kritiků ale v poslední době výrazně roste, mimo jiné kvůli stárnutí čínské populace. Již nyní existují různé výjimky, jež povolují druhé dítě kupříkladu rodinám z řad etnických menšin nebo rodinám žijícím ve venkovských oblastech, kterým se jako první dítě narodila holčička. Ve většině provincií mohou mít druhé dítě i manželské páry, v nichž otec i matka jsou jedináčci.

pulnoc ( 15. června 2012 09:09 )

Je to odporne.Tim,ze vrazdi vetrsinou diky se brzy dostanou do problemu,kdy jim budou zeny chybet a jednu zenu vybyde 30 chlapu.

mandat ( 15. června 2012 07:37 )

V CR je dost lidi z Thajska a Thajwanu a to nejsou Cinani.Vietnamcu je v CR take dost,ale ty uz tam jsou treti generaci.

mandat ( 15. června 2012 07:35 )

U cikanu by se mela delat kontrola.Ty se mnozi jak mysi a o deti se nestaraji, jen dostavaji socialni davky.V Holandsku, kdyz lidi nemaji praci a podminky,tak take nesmeji mit dite.Zvlaste azylanti jsou kontrolovani a to je v poradklu. V Nemcku maji azylanti z Kurdistanu prumerne 12 deti.To neni normalni.

mandat ( 15. června 2012 07:32 )

V Cine se normalne zabijeji i novorozenci.Kdyz se jako prvni dite narodi holcicka, tak vetsinou konci v kbeliku, protoze je lepsi mit kluka.Bohuzel.Na vesnicich zabijeji nechtene deti samy matky.nemaji dost penez je uzivit a stat se nestara a nezajima.

dsmann ( 15. června 2012 01:03 )

Stačilo by aby otevřeli hranice a hned by tam bylo místa dost. Nikdo tam neni dobrovolně.

Zobrazit celou diskusi