Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Předpověď na konec týdne: Rána kolem nuly, mrznoucí srážky i sníh! Nehod přibývá

Namrzající vozovka způsobila první větší dopravní nehody. Řidič musí zbystřit, blíží se i sněžení (iluastrační foto)
Namrzající vozovka způsobila první větší dopravní nehody. Řidič musí zbystřit, blíží se i sněžení (iluastrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
14. listopadu 2013
11:52

"Pozor! Během noci na pátek se budou v Čechách od středních poloh vyskytovat srážky smíšené nebo sněhové, ojediněle i mrznoucí," varuje meteoroložka Dagmar Honsová v předpovědi na následující dny. Ve střehu by se tak měli mít především řidiči. V noci již klesají teploty k bodu mrazu, i dnes ráno se místy objevila již ledovka. Ta dnes ráno způsobila nehody na Chebsku a Jihlavsku.

"Na silnicích to bude klouzat. Sněžení přinese i druhá polovina příštího týdne," upozorňuje Dagmar Honsová. Již Martin přitom přijel na řadě míst v Česku na bílém koni. Kdy bude sněžit všude? "Každý rok je jiný – v roce 2005 začalo 17.11. sněžit i v nížinách, rok 2009 přinesl až 16 °C, rok 2002 +2 °C v maximech, letos jsme v normálu. Lyžařská sezona v Česku v nejbližších 14 dnech nezačne," dodává meteoroložka v předpovědi pro Blesk.cz.

Říká se přitom, že čtvrtek je malý pátek a pátek již skoro sobota. Blíží se závěr týdne a mnozí lidé netrpělivě vyhlížejí dny volna. Jaké budou? "Víkend bude ve znamení inverzního charakteru počasí – místy bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo, jinak polojasno. Opět očekáváme zhoršené rozptylové podmínky. Inverzní charakter počasí vydrží do středy příštího týdne," uvádí Honsová. Od středy by pak měla přibývat frontální oblačnost s deštěm, zpočátku na horách se sněžením, postupně sněžením i od středních poloh.

Předpověď na víkend: Ráno mlhy, přes den polojasno

"V sobotu bude polojasno nebo zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Noční teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 4 až 8 °C, v místech se slunečnou oblohou až 10 °C. Východní vítr do 4 m/s," pokračuje v předpovědi Honsová. "V neděli bude polojasno nebo skoro jasno, místy zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Noční teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 5 až 9 °C. Jihozápadní vítr do 4 m/s," dodává. I na začátku týdne by pak měla panovat zatím ještě nízká oblačnost. "V pondělí až ve středu bude zataženo nízkou oblačností a mlhavo, ojediněle polojasno. Noční teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 5 až 9 °C. Jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s," dodává meteoroložka.

Vozovka namrzá, nehody přibývají: Na Chebsku bouralo sedm aut!

Povinnost přezout na zimní gumy řidiči povětšinou zaregistrovali i dodrželi. Vlivem zhoršených podmínek, námraze a nepřizpůsobení řízení stavu vozovky však již došlo k prvním větším nehodám na ledovce. Srážka hned sedmi osobních aut uzavřela dnes ráno na víc než čtyři hodiny rychlostní silnici R6 u Chebu. Při nehodě se zranil řidič dodávky, kterého museli hasiči z vozu vyprostit, řekl ČTK mluvčí karlovarských hasičů Lukáš Hutta. Na místě se nejprve srazila dvě auta. Do zasahujícího hasičského vozu však narazilo další osobní auto a následovaly další řetězové srážky aut.

Namrzlá vozovka byla pak zřejmě příčinou i dvou dopravních nehod, které se dnes ráno staly mezi obcemi Jamné a Zhoř na Jihlavsku. "Řidič osobního auta nepřizpůsobil rychlost stavu vozovky a narazil do můstku," uvedla mluvčí Dana Čírtková. Nehody se však naštěstí obešly bez těžších zranění.

Zobrazit celou diskusi