Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman naštval postižené: Řečmi o nižší důstojnosti na invalidním vozíku!

Milšo Zeman svými řečmi o invalidním vozíku urazil postižené
Milšo Zeman svými řečmi o invalidním vozíku urazil postižené  (Autor: Archiv Blesku, Hrad)
Autor: simao - 
12. listopadu 2013
12:41

Miloš Zeman včera v rádiu vysvětloval, jak přesně došlo k jeho zranění. Popřel spekulace o tom, že by si koleno pochroumal pod vlivem alkoholu a upřesnil, že nenarazil do zdi, ale do skříně. Vedle toho však stihl urazit i postižené. A to řečmi o tom, že člověk má na invalidním vozíku "nižší důstojnost". Národní rada zdravotně postižených tak nyní chce po prezidentovi omluvu!

Miloš Zeman se má na zámečku v Lánech čile k světu. Dnes se chystá přijmout čínskou delegaci, ve středu Bohuslava Sobotku, ve čtvrtek komunistu Filipa, jen ty zahraniční cesty musel kvůli zranění do konce roku zrušit. Prášky na bolest již vysadil, do plného zápřahu se však ještě prezidentský rekonvalescent nechystá. "Daří se mi dobře, což neříkám jenom já, ale dnes v jednu tady byli dva ortopedi a konstatovali, že se uzdravuji až zázračně rychle," uvedl Zeman ve včerejších Impulsech Václava Moravce. "Já si myslím, že u úrazů tohoto typu kolují nejrůznější fámy, ale mohu vás ukojit, pane Moravče, nebyl to náraz do zdi, byl to náraz kolenem do šatní skříně," dodal Zeman a vyvracel tak spekulace, že by upadl třeba pod vlivem alkoholu.

Rada postižených: Invalida má nižší důstojnost?!

Zeman si však připsal také jedno velmi nešťastné vyjádření. A to když Bohuslavu Sobotkovi vzkazoval, že na případné jmenování si bude muset počkat do jeho plného zotavení. "Pouze ho upozorním, že pokud bych ho jmenoval premiérem, tak bude muset počkat, protože to je poněkud důstojnější záležitost, kterou nemohu řešit z invalidního vozíku," řekl prezident.

Řeči o "nižší důstojnosti" invalidů však popudily Národní radu zdravotně postižených, která nyní žádá, aby se prezident omluvil. Rada prý sice vnímá kontext výroku, přesto jej považuje za nevhodný vzhledem k tomu, že tahle slova pronesla přímo hlava státu. Jde prý o urážku vůči lidem se zdravotním postižením, uvedl dnes její předseda Václav Krása. "Výrok implikuje, že člověk na invalidním vozíku má nižší důstojnost než člověk, který na invalidním vozíku není," dodal Krása.

Zeman promluvil o lánské schůzce: Zapírat se přece má jen v manželství

Ať už prezidentská omluva přijde, či nikoli, případ opět dokládá, že je Zeman prezidentem kontroverzním. Vyžívá se v bonmotech, občas ale přestřelí. Pozornost a posměšky na sociálních sítích vzbudil i jeho samotný vstup do vysílání. Slova "Halo, tady Impulsovi," byste od prezidenta patrně nečekali. Prezident to vysvětloval takto: "Pane Moravče, já vím, že jsem nic nevyhrál, ale vzhledem k tomu, že vaše rádio občas kdysi před úrazem jsem poslouchal v autě, tak jsem si osvojil tento pozdrav..."

Vedle toho pak zaujal i výrokem, že na lánské schůzce s pučisty z ČSSD nebylo nic špatného. "Chyba nebyla v lánské schůzce, chyba byla její zapírání," řekl Zeman v rádiu Impuls. Na schůzce se prý nedomlouval "žádný komplot". "Vyjádřil jsem podiv nad tím, že zatloukali, zatloukali, zatloukali, což podle rady doktora Plzáka se má dělat v manželství, cituji uznávanou autoritu, ale v politice by se zatloukat nemělo," poznamenal Zeman. Jestlipak má paní Ivana na zatloukání stejná názor.

Zeman opět vzbudil rozruch i na Twitteru

mandat ( 13. listopadu 2013 07:27 )

Je videt, ze uz nema temer zadne IQ. A takoveho cloveka jste si zvolili,aby reprezentoval CR. To je ostuda celeho naroda.

satanklaus ( 12. listopadu 2013 22:45 )

satanklaus ( 12. listopadu 2013 22:45 )

satanklaus ( 12. listopadu 2013 22:45 )

Co si místo Caps Locku radši zapnou mozek

satanklaus ( 12. listopadu 2013 22:43 )

abzk přesně tak

Zobrazit celou diskusi