Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Miliardář Kellner bude mít svého operátora: Co to změní na volání?

Miliardář Petr Kellner si prostřednictvím PPF kupuje svého vlastního operátora: Telefóniku!
Miliardář Petr Kellner si prostřednictvím PPF kupuje svého vlastního operátora: Telefóniku!  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
5. listopadu 2013
16:55

Mluví se o tom jako o hotové věci. Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera si pořizuje novou vlajkovou loď - společnost Telefónica, největšího operátora v Česku! Co to na českém telekomunikačním trhu může přinést? A jak se na tento megaobchod dívají odborníci?

Dohoda finanční skupiny PPF Petra Kellnera a španělské Telefóniky je připravena k podpisu, tvrdí zdroj ČTK. "Hotová věc to asi je," potvrdila Blesk.cz k megabchodu finanční experta Markéta Šichtařová z NextFinance. "A není to nijak překvapivé. Připadá mi to vzhledem k velikosti Kellnerova impéria jako logický krok," komentuje nákup 65,9 procent akcií Telefóniky za cca. 64 miliard korun. Očekává přitom i nabídnutí odkupu zbývajících akcií menším akcionářům. A tak by se hodnota celého kontraktu mohla navýšit o další miliardy (cca. 26 miliard)! Pro běžného českého uživatele telekomunikačních služeb je však nejdůležitější, co Kellnerův vstup na pole operátorů přinese.

Změny totiž nepochybně čekají jak zaměstnance společnosti, kterou Kellner přejímá, tak i zákazníky. Očekávají se nové a rychlejší mobilní sítě (4G), pokračování ve výrazném marketingu, možná ale i nové jméno. Čtyři roky může Kellner používat zaběhlou značku O2, ve hře je ale i třeba návrat Eurotelu, či přejmenování sítě např. na AirMobile, což je značka, kterou si PPF nechalo před časem zaregistrovat. 

Čeká nás nabízení výhod klientům?

Co se samotného volání týče, mobilní revoluci máme za sebou. Operátoři se při ní předháněli v nabídkách neomezených tarifů při volání a "esemeskování". Další tlačení na ceny je však možné i pravděpodobné. Změny však mohou přijít i jiné. Třeba nabízení dalších služeb z portfolia PPF. "Je možné nalákat klienty na další sektory, které PPF vlastní. A propojit jejich služby. Tedy například poskytnou výhody zákazníkům při propojení telekomunikačního sektoru s bankovním," upozorňuje Šichtařová. V praxi by to mohlo fungovat tak, že operátor v rámci nějaké akce nabídne klientům výhody a akce třeba při vedení bankovního účtu. Šichtařová totiž upozorňuje, že Kellner vlastní také mladou a ambiciózní Air Bank, která zahájila svůj provoz v listopadu 2011 a nabízí klinetům údajně novější a méně zkostnatělý přístup k bankovnictví.

Nekupuje si jen tak nějakého operátora, upozorňuje expert

Například novější technologie a trendy v oblasti telekomunikací si pak od Kellnerova vstupu slibuje expert v této oblasti Jiří Peterka. "Jelikož je skupina PPF ´sama svým pánem´, mohlo by se to projevit i na tom, jak bude její nová akvizice nadále fungovat. Že bude znovu dravým technologickým i podnikatelským průkopníkem, jakým kdysi býval Eurotel, a ne jakousi zakřiknutou dcerou, která se musí držet své zahraniční matky za sukně," píše Peterka v komentáři pro ihned.cz.

Očekává se i vnitřní restrukturalizace společnosti. A tedy propouštění lidí v managementu společnosti. Vedle toho však Peterka upozorňuje, že Telefónica není jen "nějaký mobilní operátor". "PPF kupuje velkou firmu, která se angažuje i v dalších oblastech podnikání. Nejenom v komunikacích," upozorňuje expert třeba na aktivity na poli ICT řešení, tedy v oblasti počítačů, datových služeb, různých aplikací apod. Telefónica ostatně již spravuje datové schránky třeba i České poště. Pole působnosti Kellnera a spol. se tak dál a dál rozšiřuje. Pokud tedy nepůjde jen o krátkodobou investici, se snahou operátora zhodnotit a se ziskem prodat dál.

keep.smiling ( 6. listopadu 2013 05:54 )

on je rozdíl, nechat někomu vydělat za nějakou službu (to je v pořádku), ale nechávat se přitom i vydírat? Protože každá služba má určitou hodnotu - a předržování těchto služeb je jen obyčejná zlodějna.

keep.smiling ( 6. listopadu 2013 05:51 )

ti největší boháči, jak je vidět, skupují hlavně různá média, počínaje Babišem, který koupil i hospodářské noviny (a nejen ty), Bakala, Kellner... Ovládat bankovnictví, média, to je jejich cíl. Ale proč? To si každý může domyslet. za chvilku můžou koupit i armádu-policii už si koupili nikdy už v této zemi (a možná ani nikde jinde), se nebude mít slušný, obyčejný člověk, který bude poctivě pracovat ať rukama, nebo hlavou, bohatý tak, aby mohl slušně žít, aby se nemusel obávat, že v penzi nebude mít na základní potřeby a bydlení... S penězi - majetkem - se samozřejmě přesouvá na jednotlivce i moc. A to nejen "světská", ale dokonce, jak nám zařídila minulá vláda, i církevní. Je to víc než smutné..

Jirka1313 ( 6. listopadu 2013 02:33 )

Nic se nestane, ani nezlevní. Bude propojovat služby, to je pravda. Budoucnost i kšeft je v rychlém mobilním internetu LTE.

sabartnok ( 5. listopadu 2013 22:26 )

http://www.panklaus.cz/#kapitola-1-0

tarot666 ( 5. listopadu 2013 20:25 )

Vzhledem k tomu,že Kellner není žádnej blbec,dá se očekávat,že s cenami určitě zamává,takže jsem zvědav,jak Vodafone a T-mobile začnou šílet

Zobrazit celou diskusi