Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Squatteři obsadili činžák u Václaváku: Stříleli z něj dělobuchy a rachejtle!

Autor: ČTK, shp, psch - 
25. října 2013
07:15

Squatteři ve čtvrtek večer obsadili čtyřpatrový dům v centru Prahy mezi Hlavním nádražím a Václavským náměstím. Na místě bylo 200 lidí uvnitř i kolem budovy a na domě visely transparenty. Polovina z nich dům v noci dobrovolně opustila, 33 squatterů policie zadržela.

Dům je prázdný a podle městské policie patří ministerstvu spravedlnosti. Akci uspořádala squatterská iniciativa Vzpomínky na budoucnost, která chce v budově otevřít sociální centrum, sdělil ČTK člen iniciativy František Sauer. Squatteři ale během noci házeli z domu dělobuchy a rachejtle.

Hlášení o obsazení domu přijali strážníci před 20:00, a protože dům je majetkem ministerstva nemohli zasáhnout, takže případ předali státní policii. "Na místo dorazili policejní hlídky z okolí i speciální pořádkový oddíl včetně vyjednavačů, kteří se budou snažit celou situaci řešit. Na místo se taktéž dostavili zástupci vedení pražské policie. Ulice je v obou směrech uzavřena policejními páskami," řekla ČTK mluvčí policie Hana Jeřábková. "

V obležení policie

"Na místo se dostavil i zástupce ministerstva spravedlnosti, který si nepřeje, aby budovu squatteři obývali a policii požádal, aby tutu situaci řešila," dodala. V prázdném domě se sítěmi na oknech squatteři zaplnili už několik pater, ve většině oken se svítilo. Navíc na místo přijížděla auta s dalšími lidmi. Kolem domu se dav rozrostl o zvědavé kolemjdoucí a například i kuchaře z vedlejšího hotelu Esplanade, kteří sledovali ruch v budově.

Squatting není zločin

Na domě, který se nachází zhruba 200 metrů od Václavského náměstí a také blízko Hlavního nádraží, pověsili squatteři balonky a transparenty s nápisy například "Squatting není zločin" nebo "Obsaď mě a žij!". Podle Sauera ze squatterské iniciativy se akce koná záměrně den před sněmovními volbami. "Chceme upozornit na nebezpečnou iluzi, že skutečná demokracie leží ve volebních urnách a že je to akt, který se provádí individuálně, za plentou, jednou za čtyři roky," uvedl. "Svobodu je třeba neustále vykonávat a vyjednávat spolu s ostatními," doplnil.

Ve squattu chtěli vytvořit sociální centrum

Sociální centrum, které by chtěli squatteři v domě vytvořit, by podle nich sloužilo pro každodenní kulturní, sociální a politickou činnost. Iniciativa Vzpomínky na budoucnost uvedla, že dnešní obsazení domu v centru Prahy navazuje na srpnové obsazení chátrajícího domu na pražském Pohořelci, které bylo podle squatterů protestem "proti nesmyslnosti a neudržitelnosti současného stavu bytové politiky a trhu s nemovitostmi". Na místě tehdy zasáhli policejní těžkooděnci a zadrželi 27 lidí.

 

janapilecka ( 25. října 2013 13:24 )

Fascinuje me, jak se tady neustale vsichni ohanej tim, ze by jim nekdo vlezl do JEJICH bytu. Uvedomujete si vubec, ze specialne tenhle dum, je i vas, i muj i squatteru? Platime ho ze svych dani a ministerstvo ho nechava chatrat. Dalo by se vlastne rici, ze squatteri vlezli do domu, ktery je zcasti i jejich, aby zde budovali neco smysluplneho. Obvineni, ze jsou to fetaci je aboslutne mimo a to predevsim diky tomu, ze zalobci zde na diskuzi nikoho z pritomnych squatteru neznaji. A klidne si troufnu tvrdit, ze spousta pritomnych ma mnohem kladnejsi vzah k alkoholu nez kdokoliv ze squatteru. Probudte se lidi, tady nikdo nikomu nebere poctive koupenou nemovitost o kterou by se nekdo staral....

japome ( 25. října 2013 10:40 )

zabibol ( 25. října 2013 10:35 )

Asi stranický sjezd mladých komunistů. Už zase chtějí zabavovat a znárodňovat.

drakoska11 ( 25. října 2013 09:55 )

drakoska11 ( 25. října 2013 09:54 )

Zobrazit celou diskusi