Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

30 tisíc bezdomovců v Česku: Co s nimi? Rusnokův ministr přišel s řešením

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhlo koncepci, jak pomoci českých bezdomovcům
Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhlo koncepci, jak pomoci českých bezdomovcům  (Autor: Foto Blesk - Daniel Černovský)
Autor: ČTK, simao - 
28. srpna 2013
15:15

Vláda dnes schválila vůbec první plán, jak řešit v Česku problémy s bezdomovci, jejichž počet roste. Podle ministra práce Koníčka je v současnosti kolem 30 tisíc lidí bez domova, stejná situace však prý hrozí až 100 tisícům občanů. A tak přišel s koncepcí, co by všechno stát měl zařídit, aby se alarmující stav zmírnil. Vedle toho však řešilo Koníčkovo ministerstvo i jiné věci. Třeba o kolik se zvedne starobní důchod.

Co všechno koncepce ministra Koníčka obsahuje? Jde především o opatření v bydlení, zdravotní péči a sociálních službách, která by stát měl podniknout do roku 2020. Prioritu a konkrétní podobu jednotlivých kroků ministerstvo práce ještě upřesní. Stejně tak to, kolik jednotlivé kroky budou stát. K financování se však počítá i s fondy EU. 

Bezdomovců je podle Koníčka kolem 30 tisíc, problémy však hrozí i dalším občanům. "Je to sociální fenomén, který u nás narůstá s tím, jak dochází k těžkým sociálním situacím. Nejvíc postiženou skupinou jsou osoby nad 65 let," uvedl ministr.

Chráněné byty pro bezdomovce

Sociální bydlení pro potřebné však v Česku neexistuje. Předchozí Nečasova vláda počítala s tím, že nějaký model řešení do konce roku navrhne, ale nestihla to. Koníček tak koncepci chráněného bydlení převzal a pracuje na ní spolu s ministerstvem pro místní rozvoj.

Vyhlídky jsou takové,  že do tří let by bezdomovci mohli začít chodit do chráněných bytů, odrazit se zde ode dna, získat pak nájemní byt a vrátit se do běžného života. Co se zdravotní péče týče, fungovat by měly také ordinace pro bezdomovce. Posílena také bude terénní práce mezi bezdomovci a sociální pracovníci se chtějí zaměřit více také na lidi, kterým ztráta střechy nad hlavou aktuálně hrozí. Třeba kvůli exekuci. Podle expertů je přitom zajištění bydlení nejdůležitějším úvodním krokem. Chystá se tak projekt, který bude sledoval, jak si bývalí bezdomovci samostatné bydlení udrží. 

Starobní důchod stoupne o 65 Kč

Vedle plánu na boj s bezomovectvím pak dnes ministr práce Koníček oznámil, jak to bude příští rok pravděpodobně se starobními důchody. Zatímco letos dostali penzisté přidáno 137 Kč, příští rok by se důchody měly v průměru zvednou o 63 až 65 korun. "Považuji to téměř za nečestné a nemravné," upozornil Koníček. Musí však prý respektovat zákon o zvyšování penzí, který odsouhlasila Nečasova vláda. Ta se snažila důchodcům jejich příjem snížit v rámci úsporných opatření.

pastorkyna ( 28. listopadu 2013 15:54 )

a musim podotknut, na pracu je moc sikovny, lepsi ako normalny pracovnik, skoda ho...

pastorkyna ( 28. listopadu 2013 15:52 )

no, my jedneho bezdomovca zamestnavame, ale jeho peniaze idu len na cigarety a alkohol...tak potom je to tazke...nevie si povedat dost alkoholu, toto by som povazovala za prioritu dat ich na protialkoholocke liecenie apotom s nimi niecorobit...su na jedno kopyto vsetci rovnaki....

alna ( 17. října 2013 07:27 )

mnpv ( 29. srpna 2013 18:56 )

Jj jenže kapitalistickému důchodci je jasné, že když se o sebe nepostará sám, tak bude žít z ruky do huby. A proto se všichni snaží se na důchod zajistit. Zde si lidi pořád myslí, že je to povinnost státu.

mnpv ( 29. srpna 2013 18:54 )

Protože celá léta byl podhodnocen. A z těch pár korun nešlo dělat údržbu a opravy. On je sakra rozdíl jestli vyberete na jednom bytě o 4 tisíce měsíčně víc nebo míň. Tak teď se zřejmě pokouší vybrat co nejvíc peněz, pokud je o tyto byty zájem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa