Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nezvyklá podívána v Uherském Hradišti: Pozor, jede mamut!

Autor: sč - 
23. října 2013
22:28

Rozruch a údiv včera způsobil mamut v ulicích královského města. Za doprovodu strážníků absolvoval kilometrovou trasu po své dřívější domovině. Mířil do Slováckého muzea, kde bude součástí nové expozice.

Pracovníci muzea tvořili pravěkého obra v konzervátorských dílnách v létě o prázdninách. „Je to klučičí puberťák. Když jim bylo 15-20 let, od stáda byli vyháněni. Zůstávaly jen samice s mláďaty. Samci za nimi přicházeli jen v době páření,“ vysvětlila Miriam Nývltová Fišáková (39) z Archeologického ústavu v Brně. Puberťáci se podle jejích slov nejvíce lovili. Neměli tolik zkušeností s lovci.

Aby bylo možné mamuta dostat do budovy, museli ho rozložit na dvě části. Ty poté chlapi vynesli do prvního patra a ve výstavním sále zase složili.

Video Ostře sledovaný transport - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Mamut na Slovácku žil

Mamut bude jednou ze zajímavostí výstavy, která od 21. listopadu přiblíží 100 let archeologických objevů a výzkumů na Uherskohradišťsku. Jen kousek od muzea, v Jarošově, archeologové našli kosterní pozůstatky mamutů. „Desítky jich táhly údolím řeky Moravy. Byla životodárným zdrojem vody na tomto území. Zároveň bylo odryto několik sídlišť lovců mamutů. Oblast byla osídlena už před 35 tisíci lety,“ přiblížila archeoložka muzea Dana Menoušková.

Video Vítání mamuta u muzea - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Mamut slovácký

Kostra zvířete je dřevěná, potažená kovovým pletivem. Na něm je papírová kašírka z novin a lepidla, juta a barvená lněná koudel. Té se spotřebovalo osm kilogramů.

  • Výška 2,30 metru
  • Délka včetně klů 3 metry
  • Délka klů 1 metr
  • Šířka 1,3 metru
  • Váha 100 kilogramů

Vymyslete jméno

Mamuta čeká na jaře křest. Jméno můžete vymyslet i vy. Psát můžete na info@slovackemuzeum.cz

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi