Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vila spisovatele Karla Čapka (+48) se otevře návštěvníkům: Napsal tu RUR, Krakatit a Bílou nemoc!

Autor: ska, lmk - 
16. října 2013
05:30

Není vila jako vila. Ta uprostřed klidné čtvrti na pražských Vinohradech je jedna z nejvzácnějších v celé metropoli i zemi. Bydlel v ní slavný spisovatel Karel Čapek (†48). Ani po letech neztrácí honosná prvorepubliková vila své kouzlo.

I dnes to uvnitř vypadá, jako by ji Čapek před chvilkou opustil. Už příští rok se o tom bude moci přesvědčit i veřejnost. Praha 10, která ji koupila od Čapkova prasynovce Karla Scheinpfluga, z ní chce udělat muzeum a přednáškový prostor.

Vila byla postavena mezi léty 1923 a 1924 architektem Ladislavem Machoněm. Josef Čapek, bratr Karla, se svou rodinou obýval levou část dvojdomku, Karel pravou. Každý měl vlastní vchod, spojovací dveře v kuchyni ale bývaly otevřené, aby se mohli navštěvovat. Proslýchá se, že když se Karel oženil s herečkou Olgou Scheinpflugovou, Josef dveře zavřel navždy.

Část, ve které bydlel Karel Čapek, připadla synovci jeho ženy Karlu Scheinpflugovi, který byl právník a o celou pozůstalost se až do 70. let minulého století staral. Jeho syn vilu za více než 43 milionů prodal Praze 10.

Kdo byl Karel Čapek

Český spisovatel, novinář, dramatik a amatérský fotograf se narodil v roce 1890 v Malých Svatoňovicích. Společně se svým bratrem Josefem, malířem, tvořil už před první světovou válkou. Publikoval v Národních listech, Lidových novinách, od roku 1921 do 1923 byl dramaturgem a režisérem vinohradského divadla. Napsal slavná díla RUR, Krakatit, Bílou nemoc. Zemřel v prosinci 1938.

Zobrazit celou diskusi