Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Moderní doba zabiják romantiky: Gondoly v Benátkách budou mít značky a GPS!

Gondoly v Benátkách už nebudou takové, jaké bývaly. (Ilustrační foto)
Gondoly v Benátkách už nebudou takové, jaké bývaly. (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
10. října 2013
08:39

Jestli si plánovali líbánky v Benátkách, možná je ještě čas vymyslet náhradní plán. Romantika, jak ji všichni po celém světě znali, totiž dozná jistých změn. A možná takových, že už to žádná romantika nebude, nýbrž moderní kýč!

Italské Benátky se rozhodly modernizovat jeden ze symbolů města: gondoly plovoucí po tamních kanálech budou muset už brzy mít poznávací značky, přístroje vysílající GPS signál a odrazky. Nová pravidla bezpečnosti lodní dopravy schválili radní a platit by měla od 4. listopadu, informovala místní média.

Hlavním cílem opatření je omezit lodní dopravu na silně přehlcených kanálech v historické části města. Poslední kapkou byla pro radnici tragická nehoda letos v srpnu, kdy se poblíž známého mostu Rialto srazil vodní autobus - takzvané vaporetto s gondolou a smrtelně se zranil německý turista. Kapitán vaporetta pak vypověděl, že nad plavidlem ztratil kontrolu, když se snažil vyhnout mnoha gondolám a malým lodím, které mu zkřížily cestu.

Nová pravidla pro lodě mají celkem 26 bodů a kromě označení gondol určují třeba to, kdy smějí jednotlivé druhy lodí vyjíždět na vodu. Svoz odpadu tak bude možný jen v noci, gondoly naproti tomu budou moci na kanály vyplout nejdříve v 10:30 dopoledne. Přesně vymezený čas bude mít také zásobování. Celkově se má počet lodí snížit až o polovinu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi